Twitter-aksjen stengte tirsdag kveld på vel 47 dollar på New York-børsen, etter å ha vært et stykke nede på 46 dollar i løpet av handelsdagen. Dette er godt under Elon Musks tilbud, som han er enig med styret i selskapet, på 54,20 dollar per aksje.

Til sammen er Musks oppkjøpsavtale på 44 milliarder dollar, mens markedet nå verdsetter Twitter til 36 milliarder dollar.

Både Reuters og The Washington Post har reist tvil om oppkjøpet på kommentarplass. Lengst går Reuters som slår fast at «Elon Musk vil sannsynligvis ikke kjøpe Twitter».

Reuters skriver tirsdag kveld at markedet i hvert fall ikke tror på den avtalte prisen på 44 milliarder dollar. Twitter-aksjen stengte på 39,31 dollar 1. april, før Musks oppkjøpstilbud. Det betyr at investorene nå mener at det er under 50 prosent sjanse for at det blir en avtale på 54,20 dollar.

Analyseselskapet Hindenburg Research skriver i en analyse denne uken at de tror Musk vil kjøpe Twitter til en lavere pris enn nå avtalt, og viser blant annet til det generelle faller for teknologiaksjer.

«Vi er positive til Musk forsøk på å ta Twitter av børs og ser en betydelig mulighet for at avtalen blir inngått til en lavere pris», skriver Hindenburg i analysen som er gjengitt i avisen The Guardian.

Markedet i tvil

At Twitter-aksjene omsettes langt under tilbudsprisen er i seg selv et tydelig tegn på at mange investorer tviler på om oppkjøpsavtalen i det hele tatt vil skje. Selv ikke brukbare kvartalsresultater for et par uker siden, som viste flere brukere, klarte å løfte aksjen over 50 dollar.

Selv om Musk og styret i selskapet er enige, er det fortsatt mange hindre som må forseres før Musk eventuelt blir personlig eier av selskapet og tar det av børs:

  • Finansieringen. Musk skal ifølge The New York Times betale med 13 milliarder dollar banklån og 12,5 milliarder i lån med sikkerhet i hans aksjer i Tesla, der han eier 16 prosent. Musk skal betale 21 milliarder i kontanter fra egne midler, uten at det er spesifisert i avtalen hvor disse pengene skal komme fra. Musk solgte for et par uker siden Tesla-aksjer for 8,4 milliarder dollar, og han kunngjorde samtidig at han ikke vil selge flere aksjer i selskapet for å finansiere oppkjøpet. Denne uken ble det kjent at Musk i samarbeid med et tyvetall investorer, som Larry Ellison, Qatars statlige investeringsfond og kryptobørsen Binance, har sikret finansiering på 7,1 milliarder dollar.
  • En majoritet av aksjonærene i Twitter må følge styrets anbefaling om salg. Enkelte mener prisen er for lav, og kursen var i fjor sommer godt over 70 dollar.
  • Skilsmisseavgift. Det ble denne uken kjent fra en filing til det amerikanske finanstilsynet SEC at det foreligger en gjensidig avtale mellom Twitter og Musk om et «breakup fee» på én milliard dollar hvis en av partene går bort fra avtalen. Størrelsen på rundt 2,5 prosent av totalavtalen er normal ved slike avtaler. For Musk kan det være verdt å ta et slikt tap hvis avtalen skader Tesla eller han av andre grunner får kalde føtter, og han har råd til det også.
  • Tesla-styret kan kansellere avtalen med Musk hvis det kommer et nytt og bedre bud, mot å betale «breakup fee».
  • Tesla-aksjen har falt cirka 30 prosent etter nyheten om Twitter-oppkjøpet. Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Fondene, har sagt til DN at dette kan være en kombinasjon av at han kanskje må hente penger fra Tesla for å finansiere oppkjøpet, og at han fremover vil bruke mindre tid på utvikle Tesla.
  • Kina-trøbbel. Tesla produserer halvparten av bilene og får en tredjedel av inntektene fra Kina. Twitter har på sin side vært på kant med Beijing i årevis, spesielt på grunn av innskrenkingen av demokrati i Hongkong.

Tar tid

Rapporteringen til SEC avslører også at begge parter, altså både Twitter og Musk, kan gå bort fra oppkjøpsavtalen hvis den ikke er i boks innen 24. oktober.

Dersom transaksjonen innen denne datoen ennå ikke har fått de nødvendige godkjennelsene fra konkurransemyndighetene og andre offentlige myndigheter har partene seks nye måneder på seg på å lukke avtalen.

Det er ikke ventet at amerikanske myndigheter vil blokkere avtalen, siden Musk ikke kjøper en konkurrent. Men i EU må Twitter forholde seg til den nye loven for digitale tjenester som setter mye strengere krav enn i dag til moderering og sletting av desinformasjon og falske nyheter på alle sosiale plattformer, samt en mer restriktiv politikk med hensyn til annonsering.

Denne nye lover skal etter planen tre i kraft fra neste år, og vi kan fort være der før oppkjøpsavtalen eventuelt forsegles.

Kan regne på reaksjonene

I månedene fremover har derfor Musk god tid til å regne på reaksjonen i markedet.

De siste ukene har Musk, selvsagt på Twitter, gjort mange både urolige og rasende, selv om man gjennom årenes løp er blitt vant med hans eksentriske og ofte konfronterende utfall.

Selv om han sparker i alle retninger, er uroen særlig stor blant liberale og de på venstresiden i USA, spesielt etter en meldinger der han fremstiller venstresiden i USA som radikalisert. Dette samtidig som han sier at Donald Trump og andre på høyresiden som støttet stormingen av Kongressen og et statskupp, skal få komme tilbake på Twitter med han som eier.

Angrepene mot venstresiden kan fort slå rett ut på bunnlinjen i Tesla, spesielt i USA der det meste politiseres for tiden. Elbiler har ikke de samme avgiftsfordelene i USA som i Norge, og brorparten av Tesla-kundene i USA er miljøbevisste folk, gjerne demokrater, som betaler godt for en kostbar premiumbil. Konkurrentene kommer nå med stadig bedre elektriske alternativer til Tesla, og det er fortsatt en stund til typiske republikanere utenfor de store byene bytter ut pickupen med en Tesla.

The Washington Post skriver at én milliard dollar i «breakup fee» kan vise seg å bli en billig utvei for Musk, spesielt hvis Tesla lider.

Musk har også en forhistorie med luftige planer om å kjøpe ut andre aksjonærer og ta selskaper av børs. I 2018 kunngjorde Musk, selvsagt på Twitter, at han ville ta Tesla av børs og at han hadde sikret finansieringen. Dette viste seg snart å være bare tull, og i et forlik med SEC måtte han betale en bot på 20 millioner dollar og trekke seg som styreleder i Tesla.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.