I likhet med sin taxi-app-rival Lyft har Uber-aksjen fått kjørt seg skikkelig etter børsnoteringen fredag. Etter en sur børsdebut falt Uber ytterligere 11 prosent på New York-børsen mandag.

Dermed har aksjen stupt over 17,5 prosent i løpet av de to første dagene med handel. Det betyr at selskapets markedsverdi har falt med rundt 116 milliarder kroner i forhold til noteringskursen på 45 dollar per aksje.

Til sammenligning har den norske gjødselgiganten Yara en markedsverdi på 97 milliarder kroner. Uber-aksjens verdifall er større enn den samlede markedsverdien til Orkla og Storebrand.

Ekspertene slår fast at så langt er det taxiapp-skeptikerne, de såkalte bjørnene, som har størst grunn til å juble.

– Akkurat nå er det bjørnene som vinner, og det er ikke noe som kan stoppe disse aksjene fra å falle videre, spesielt i dette miljøet preget av risikoreduksjon, sier analytiker Daniel Ives til Bloomberg.

– Husk Facebook og Amazon

Den brutale børsdebuten har også fått det til å koke i Ubers kontorer. Mandag tok Uber-sjef Dara Khosrowshahi til motmæle i et brev til sine ansatte.

– Husk at både Facebook og Amazon opplevde svært tøffe handelsdager etter sine børsnoteringer. Og se så på hvor bra disse selskapene har gjort det siden. Vår vei vil være den samme, skrev Khosrowshahi i eposten ifølge MarketWatch.

Uber har ikke hatt god timing med sin børsnotering. Donald Trump i fri dressur og en raskt eskalerende handelskrig med Kina har ført til stor markedsuro og betydelige kursfall for verdens børser den siste uken.

Men børsuroen kan ikke forklare hele Uber-floppen. For konkurrenten Lyft gikk på børs under et langt mer gjestmildt børsklima, og havnet like fullt i en kraftig utforbakke fra dag én.

– Fanget i en perfekt storm

Lyft-aksjen falt mandag nær seks prosent på Wall Street og er dermed ned over 33 prosent i forhold til noteringskursen på 72 dollar. Siden børsnoteringen i slutten av mars har dermed Lyfts markedsverdi krympet med nær 57 milliarder kroner.

Ifølge Bloomberg er nå 62 prosent av Lyfts frie aksjer solgt short i markedet. Det betyr at markedsaktørene satser pengene på videre kursfall.

– Uber og Lyft er fanget i en perfekt storm med markedsturbulens på grunn av handelskrigen med Kina, kombinert med bekymringer rundt at det ikke er noen utsikter til lønnsomhet, og en verdsettingskrig mellom bjørner og okser («bears» er investorer som venter kursnedgang, mens «bulls» venter kursoppgang, red. anm.), sier analytiker Daniel Ives.

Ikke alle årets børsnoteringer på Wall Street har vært like råtne som taxi-app-rivalene Uber og Lyft. Aksjene til bildedelingstjenesten Pinterest falt 8,3 prosent på Wall Street mandag, men er like fullt opp 40 prosent fra noteringskursen satt i midten av april.

Også børsnykommeren Beyond Meat har gjort det bra, og dro i land en kursoppgang på nær fem prosent mandag, under et kraftig og bredt kursfall på New York-børsene. Beyond Meat-aksjen har dermed steget hele 170 prosent siden børsnoteringen 2. mai. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.