Et negativt europeisk renteklima slår kraftig inn i resultatene til den sveitsiske storbanken UBS.

«Lave og vedvarende negative renter og forventninger om ytterligere lettelser i pengepolitikken vil innvirke negativt på rentenetto-inntektene sammenlignet med i fjor», heter det i en melding fra UBS tirsdag.

– Denne smerten

UBS-sjef Sergio Ermotti vil nå i større grad sende regningen til kundene. Han tror også at resten av bransjen vil gjøre det samme.

– Hele bransjen står overfor den samme utfordringen med negative renter, så vi er dessverre tvunget til å overføre noe av denne smerten. Vi overfører ikke all smerten av negative renter, men jeg tror det er uunngåelig at vi vil se, trolig, at resten av bransjen følger etter på dette, sier Ermotti i et tv-intervju med CNBC tirsdag.

Stigende renter er bra for bankene da de kan låne ut penger med en lønnsom rente og bedre margin. Negative renter begrenser muligheten til dette, og setter dermed marginen under press.

UBS varslet i august at banken ville kreve 0,6 prosent i årsavgift for kontantinnskudd over 500.000 euro og 0,75 prosent på innskudd over to millioner euro for å dekke inn kostnadene ved negative renter, ifølge CNBC.com.

Resultatskrell

Den sveitsiske storbanken UBS varslet tirsdag et betydelig svakere resultat i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

UBSs fikk et nettoresultat på 1 049 milliarder dollar i tredje kvartal, mot 1,2 milliarder dollar i samme periode i fjor, melder CNBC.com. Resultat før skatt var på 1,345 milliarder dollar i tredje kvartal (1,704).

Resultatbidraget fra UBS' investment banking-virksomhet falt hele 59 prosent i tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Investment banking er divisjonen som er ansvarlig for å hente penger til selskaper, land og andre institusjoner.

Restrukturerer

Totale driftsinntekter var på 7 milliarder dollar i tredje kvartal, ned fra 7,5 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor.

UBS mener resultatene er gode i et «utfordrende klima».

– Vi leverer solide resultater og attraktiv avkastning, gitt markedsforholdene. Vi fortsetter å ta grep for å øke lønnsomheten og ytterligere kapitalisere på styrkene i vår diversifiserte virksomhet, for å levere langsiktige verdier til våre klienter og aksjonærer, sier Ermotti i meldingen.

UBS setter nå av 100 millioner dollar, nær én milliard kroner, til restrukturering i fjerde kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.