– Det er dramatisk, sier aksje­strateg Erik Roland i Nordea om fallet til Statoil.

Lavere oljepris tynger Oslo Børs, men Arctic-forvalter Albert Collett tror det er midlertidig.
Lavere oljepris tynger Oslo Børs, men Arctic-forvalter Albert Collett tror det er midlertidig. (Foto: Øyvind Elvsborg)
Statoil-aksjen har falt nær 14 prosent den siste uken. Mandag endte den opp 0,6 prosent. Et fat nordsjøolje selges for drøye 69 dollar mot rundt 108 dollar i sommer.

– Oslo Børs legger bak seg en meget krevende uke, og vi går mot en tung start på denne ukens handel­ også, konkluderer Erik Roland.

Statoils finansdirektør Torgrim Reitan uttalte i DN lørdag at utbytte­politikken til selskapet «ligger selvsagt fast». Oljeprisen fortsatte å falle over helgen etter at Opec-landene (Organisasjonen av oljeeksporterende land) valgte å ikke kutte i produksjonen. Opec-landene har en uoffisiell oljepris på 100 dollar fatet.

Denne uken tar Roland ut Höegh LNG og Aker av porteføljen, mens Arctic-forvalter Albert Collett kvitter seg med DNO og DNB, og tar inn Marine Harvest, Opera og teknologiselskapet Nordic Semiconductor. DNB Markets-analytiker Kristian Tunaal satser på Lerøy Seafood Group, men ­skyver ut Salmar.

Kroneredning

Roland håper en svekket krone skal redde Oslo Børs. Børsen falt 0,02 prosent mandag.

– Redningen kan bli at kronen svekker seg videre mot dollar og euro, noe som løfter inntjeningen til eksportindustrien på Oslo Børs. I det korte løp er det uansett vanskelig å se hva som skal løfte Oslo Børs til nye rekordnivåer, sier Roland.

Han får støtte fra Collett.

– En svekkelse av kronen kan være positivt for eksportselskaper som har kostnader i NOK. Det er mange selskaper på Oslo Børs som ikke driver i oljebransjen, som kan være gode investeringer, for eksempel Hydro, Yara, laks og tekno­logi, sier Collett og legger til:

– Det er ingen dommedag for Oslo Børs. Jeg tror det verste fallet kom forrige uke.

«Oljesmurt»

På grunn av oljeprisfallet tar Collett ut DNO og DNB.

– Begge selskapene er kortsiktig utsatt for oljeprisfallet, sier Collett.

DNB uttalte på kapitalmarkedsdagen at nær åtte prosent av bedriftslån er til olje- og gasselskaper, ifølge ham.

– Hele Norge er oljesmurt. Den indirekte eksponeringen er større, fordi mange av kundene har inntektene sine fra olje- og gasselskaper, sier Collett.

Han trekker frem at fallet i oljeprisen har ringvirkninger langt utover kontantstrømmen til oljeselskapene, eksempelvis vaskebyråer og andre som utfører tjenester i oljesektoren.

– Utenlandske investorer kan nok også tenke at å selge DNB er det samme som å selge «lite stykke Norge», sier Collett.

Oljeselskapet DNO har vært en populær aksje å ta inn i ukeporteføljen i år. Men med fallende oljepriser blir selskapet mindre attraktivt på kort sikt.

– På lang sikt derimot er det mye positivt rundt DNO. Olje­selskapene i Kurdistan skal blant annet få regulære betalinger fra de kurdiske selvstyremyndighetene, sier Collett.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.