Den største leverandøren av hydrogendrivstoff til biler i Norge, Hyop, legger ned driften av sine fem hydrogenstasjoner fra 1. september. Dette melder selskapet, som er en av konkurrenten til det børsnoterte hydrogenselskapet Nel, i en pressemelding onsdag.

– Introduksjon av hydrogen drivstoff er en krevende oppgave hvor Hyop er en av pionerene. I sitt syvende driftsår erfarer Hyop at tilgangen på driftskapital er så knapp at man ser seg nødt til å stanse driften av hydrogenstasjonene, skriver selskapet i pressemeldingen.

Hyop driver de fleste av Norges hydrogenstasjoner, og har startet omstillingen ved åpning av en ny stasjon på Høvik i Bærum i fjor. Selskapet har også byggesøknad inne for en ny robust stasjon med god kapasitet på Ryen i Oslo. Dette arbeidet vil ifølge selskapet stanse opp som følge av manglende investeringsvilje.

Mangler finansiering

– Vi har saumfart markedet etter kapital, men det er liten vilje i næringslivet for å engasjere seg i ny miljøvennlig teknologi som har stort potensial til å bli lønnsom, sier daglig leder Ulf Hafseld i Hyop i pressemeldingen.

– Vi har fått med oss noen ildsjeler som har bidratt til å holde selskapet flytende de siste par årene. Dette har sammen med de offentlige bidragene holdt aktiviteten i gang, men fra 1. september er det stopp, legger han til.

Gjennom de siste syv årene har det vært en gradvis utvikling fra demonstrasjon av hydrogen som drivstoff med prototyper av hydrogenbiler, til et tidlig kommersielt marked med et mindre antall biler i salg til allmennheten.

– Stikk i strid med det vi har jobbet for

– Det er tydelige signaler om at hydrogenbiler vil komme i større antall fra flere bilprodu­senter i årene fremover. Og det trenger vi, skal vi nå det nasjonale målet om kun salg av utslippsfrie biler i 2025, skriver Hyop i pressemeldingen.

Selskapet peker på at hydrogenbiler er helt avhengig av at det finnes hydrogenstasjoner.

– Nedstengning av stasjonene er stikk i strid med det vi har jobbet for i alle år, men siden inntektene foreløpig er så lave, trenger vi tilgang på kapital for å holde det gående. Og når den mangler, har vi ikke annet valg, sier Hafseld i pressemeldingen.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser man på hva Trøim gjorde i Storebrand, kan man kanskje få noen ideer om hva som vil skje i Yara nå
Tor Olav Trøim har kjøpt aksjer for 900 millioner i Yara,. Man trenger ikke være Snåsa-mannen for å spå hva som trolig er neste trekk.
01:30
Publisert: