Umoe Restaurants, et av selskapene til investor Jens Ulltveit-Moe, selger Burger King Scandinavia til Ring Holding, et holdingselskap med base i Østerrike, ifølge en melding fra selskapet.

Salget skal være en del av omstruktureringen av Umoes portefølje, ifølge meldingen.

Transaksjonen omfatter Burger King Scandinavia, inkludert 128 heleide restauranter. Burger King driver totalt 272 restauranter i Norge, Sverige og Danmark, fordelt på egeneide og franchise.

Burger Kings restauranter fortsetter driften som før. Transaksjonen er ventet å være fullført innen årets slutt.

– Dette salget vil gjøre det mulig for Umoe Restaurants å spisse porteføljen og fokusere virksomheten på det norske markedet, i tråd med selskapets reviderte strategi, sier Espen Hoff, administrerende direktør i Umoe Restaurants, i pressemeldingen.

Den endelige transaksjonen er betinget av en enighet om ordinære avsluttende vilkår, inkludert en avtale med Burger King Europa.

Burger King Scandinavia vil fortsette driften som vanlig, under nåværende ledelsen, ifølge meldingen.

– Vi er stolte over å bli en del av Burger Kings utvikling i Skandinavia, sier Ralph Martens, styreleder i Ring Holding i meldingen.

Jens Ulltveit-Moes Umoe selger Burger King-virksomheten.
Jens Ulltveit-Moes Umoe selger Burger King-virksomheten. (Foto: Gunnar Lier)

– Som et familieeid selskap er vårt fokus langsiktig, og vi er svært takknemlige for den tilliten Umoe gir oss med å overlate Burger King i våre hender. Vårt mål er å styrke Burger King ytterligere ved å drive ansvarlig både med hensyn til økonomisk suksess og sosial ansvarlighet, gjennom vårt arbeid med å bevare naturen og samfunnet.

Den endelige transaksjonen er ifølge meldingen betinget av en enighet om ordinære avsluttende vilkår, inkludert en avtale med Burger King Europa.

Milliardsmell i 2019

Årsregnskapet til Ulltveit-Moes konsern Umoe-gruppen for 2019 viser at selskapet var i en krevende situasjon allerede før koronakrisen. Resultatet før skatt endte på minus 2,2 milliarder kroner, da var nedskrivninger på 1,2 milliarder kroner knyttet til etanolproduksjon i Brasil inkludert, samt tap knyttet til salget av Rec Silicon asa-aksjene til Kjell Inge Røkke på 298 millioner kroner.

– Det har vært velkjent at vi har jobbet med omstilling og restrukturering av Umoes portefølje. Det er også velkjent at det har vært utfordringer knyttet til Brasil og Rec Silicon. Tapene i fjor er en konsekvens av de endringene vi gjorde, sa administrerende direktør Jarle Roth i Umoe-gruppen da DN omtalte årsregnskapet i april.

Kraftig koronapåvirkning

Ulltveit-Moe har med årene bygget seg opp til å bli Skandinavias fastfood-konge. Investoren har frem til nå eid mer enn 400 restauranter, hvorav mye er franchise som Burger King, Starbucks og Peppes Pizza.

Dette har imidlertid ikke vært særlig lønnsomt. Fra 2008 til 2019 har det samlede underskuddet i selskapet Umoe Restaurants nærmet seg milliarden. Da hjalp det ikke at verden ble rammet av en pandemi.

I april var 3150 ansatte permittert, tilsvarende 75 prosent av staben. Da DN omtalte restaurantene i april, hadde halvparten av omsetningen uteblitt etter koronapandemien.

– Burger King har opplevd en stor vekst under vårt eierskap. Denne transaksjonen er et bevis på den suksessen og styrken som kjennetegner driften i Burger King Scandinavia. Dette ble senest vist gjennom Burger Kings svært sterke opphenting etter koronanedstengingen i mars og april, sier Espen Hoff, administrerende direktør i Umoe Restaurants, i pressemeldingen i forbindelse med Burger King-salget tirsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.