Det er tre år siden professor ved Universitetet i Agder, Trond Randøy (54), og daværende doktorgradsstudent Pontus Engström (45), med bakgrunn fra Boston Consulting Group, DNB Global og Credit Suisse, etablerte investeringsselskapet MTI Investment.

Randøy hadde åtte års fartstid som styremedlem i Strømmestiftelsen og ville forsøke seg som investor i Afrika. Han fikk med seg to tidligere studenter som hadde reist hjem til Tanzania.

48 millioner kroner etter emisjonen

Siden har MTI Investment investert i et meieri (Shambani Milk), et slakteri (Chobo), et søppelhåndteringsselskap på Zanzibar (Zanrec) og i parfymerikjeden Atsoko, som ble etablert av svenske Marie Englesson og har syv butikker i storbyen Dar es Salaam.

Den foreløpig siste investeringen er i selskapet Ecohomes, som produserer hus og skoler.

– Med prefabrikkerte stålkonstruksjoner kan selskapet bygge skoler til 150.000 kroner per klasserom og sette opp et hus på 65 kvadratmeter i Dar es Salaam, Tanzanias største by, for 250.000 kroner inkludert både vann og strøm, sier Randøy.

MTI Investment er i nå i ferd med å gjennomføre investering nummer seks; i et netthandelsselskap.

– Netthandel er helt i starten, men begynner å bli hot takket være billige mobilbetalingsløsninger. Postsystemet fungerer også sånn tålig, men vi jobber med å legge til rette for egenlevering med mopeder; en budtjeneste også andre aktører kan hekte seg på, sier Randøy.

Nylig gjennomførte MTI Investment en emisjon på 4,5 millioner kroner som priser selskapet til 48 millioner kroner etter emisjonen. Iskremprodusenten Paal Hennig-Olsen, som selv har en svigerinne fra Tanzania, er blant de nye investorene i selskapet.

– Jeg synes det er utrolig spennende at kunnskapsrike folk som Randøy og Engstrøm tør løfte et slikt risikoprosjekt. Det er et stort potensial både i Tanzania og i Afrika for øvrig, og her har vi en mulighet til å skape vekst og utvikling i et land som nærmest starter fra nivå null, sier Hennig-Olsen. 

Randøy sier MTI Investment tilsammen har hentet inn omtrent 24 millioner kroner i egenkapital siden starten og altså foretatt investeringer som i forbindelse med emisjonen ble verdsatt til omtrent det dobbelte. 

– Halvparten av de vel 50 investorene er norske og resten svenske. Målet er en børsnotering innen fire år enten i Norge eller i Sverige. Det vurderer vi som realistisk, sier Randøy som selv er største aksjonær i selskapet med vel 39 prosent av aksjene.

Nøkkelen til suksess

Randøy sier private equity-sektoren i Afrika ofte er lite tilpasset lokale forhold, og at de fleste aktørene sjelden går inn med noe mindre enn 50 millioner kroner i nye prosjekter.

– Vi er små og fleksible og går inn med to til ti millioner. Det betyr at vi dermed går inn mye tidligere i bedriftenes utvikling. Vi går også inn med lån i tillegg til egenkapital. Det betyr at MTI kan gå omtrent i null takket være renteinntekter og managementoppdrag frem til den dagen vi mener det er på tide å realisere enkelte av investeringene, sier han.

– Er korrupsjon en utfordring i et land som Tanzania?

– Landet er politisk stabilt, men ja, korrupsjon er fortsatt en utfordring i landet. Det kan dermed være arbeidskrevende å ha nulltoleranse for korrupsjon, men det er håndterbart, sier han.

– Samtidig er mulighetene enorme. Tanzania og Øst-Afrika er på mange måter upløyd mark. Det skal lite til av ny teknologi eller vestlig forretningspraksis før det er mulig å få små bedrifter til å vokse mye.

– Og hvordan klarer en professor seg ute i det virkelige forretningslivet?

– Hehe. Nå har jeg alltid engasjert meg i næringsvirksomhet og var blant annet med på å etablere Høyskoleforlaget i sin tid. Jeg er fortsatt professor på fulltid og forsker mye på afrikanske selskaper og hva som skal til for å lykkes i slike krevende markeder. Helt nylig har jeg også publisert flere forskningsarbeider i anerkjente internasjonale publikasjoner med afrikanske data. Det gir unik innsikt og nettverk.

– Og hva er det som skal til for å lykkes?

– Du må ha en dyp lokalforståelse og et godt nettverk. Da kan du bygge opp noe smått til å bli stort over tid, selv med relativt små investeringer. Men det er helt avgjørende at du bygger fra bunnen – basert på de lokale. Og selvfølgelig at du har stor tålmodighet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trang bolig? Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
Med rekordhøye boligpriser må flere klare seg på mindre plass. Ole-Magnus (32) har funnet smarte løsninger.
00:22
Publisert: