– Det er bare å konstatere: Etter at Trump gikk av med valgseieren har børskurvene bare pekt i en retning – oppover!

Edward Boyle, toppsjef i Boston Options Exchange LLC (Box), trekker jakken tettere om seg. Utenfor børsen og den amerikanske sentralbankens Chicago-kontor får kalde novembervindkast flaggene til å bevege seg i alle retninger.

Boyle beveger seg med lette skritt mot kontoret i en av skyskrapernes toppetasjer. Det siste året har vært en eneste stor opptur for finansmannen.

I slutten av august åpnet BOX et splitter nytt børsgulv av den gamle sorten i Chicago. Det er første gang på 44 år at en slik arena lanseres i byen, som er USAs nest største finanssentrum.

Det nye børsgulvet tar bare 40 børsmeglere, men har fått svært mye oppmerksomhet siden finansmyndighetene ga grønt lys for initiativet i august.

– Til tross for murring blant noen av konkurrentene, har tilbakemeldingen vært overveldende positiv. Vi havnet på førstesiden av flere av de største amerikanske finansavisene, sier Boyle.

Savnet gamle dager

Åpningen av det nye børsgulvet står i kontrast til den generelle trenden i finansbransjen hvor menneskelig samhandling har måttet vike for avansert teknologi.

Toppsjef Edward Boyle i børsselskapet Box i Chicago har få bekymringer om dagen: De politiske konfliktene i Washington, D.C. ser ut til å prelle av børskurvene som bare går én vei i USA – oppover.
Toppsjef Edward Boyle i børsselskapet Box i Chicago har få bekymringer om dagen: De politiske konfliktene i Washington, D.C. ser ut til å prelle av børskurvene som bare går én vei i USA – oppover.

I dag foregår nærmere 85 prosent av alle børshandler elektronisk. Boyle, som har over 35 års fartstid i finansbransjen, forteller at han har savnet energien, gestikuleringen og de frenetiske skrikene som preget børsgulvene før i tiden.

– Dette tilbudet er ment som et supplement til de andre elektroniske børsaktivitetene. Det finnes fortsatt investorer som har glede og nytte av å handle på gamlemåten, sier han.

Bøyle mener den gamle måten å handle på har noen fordeler.

– Den fysiske tilstedeværelsen gjør det enklere å foreta store og komplekse børshandler på en mer effektiv måte, sier han.

Bryr seg ikke om Twitter

Fra kontoret til Boyle er det utsikt mot Trump Tower, en 423 meter høy skyskraper i glass, som en påminnelse om det politiske kaoset som har preget Washington, D.C. det siste året.

– Heldigvis ser ikke ut som om de politiske konfliktene har en nedkjølende effekt på markedet. Investorene ser ikke ut til å bry seg om hva Trump skriver på Twitter, sier Boyle.

Han tror den positive utviklingen i finansmarkedet vil fortsette en god stund til: Amerikanske aksjeindekser har dette året vært på sine høyeste nivåer noensinne.

Samtidig har utsiktene til kortsiktige svingninger – volatiliteten – i markedet, vært lave. Den brede aksjeindeksen S&P 500 har bare hatt kortsiktige, daglige svingninger på 0,31 prosent, noe som er det laveste nivået siden begynnelsexxn av 1960-årene, skriver Financial Times.

Også tungvektsindeksen Dow Jones, som måler utviklingen i de 30 største børsnoterte selskapene i USA, gjør det sterkt: Da New York-børsen stengte torsdag var Dow Jones på 23458,36, en oppgang på 28 prosent siden Trump ble valgt 8. november i fjor.

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen nådde torsdag «all-time high».

I Chicagos finansdistrikt rager skyskraperen Trump Tower høyt over asfalten, som en påminnelse om det politiske kaoset som har preget Washington, D.C. det siste året.
I Chicagos finansdistrikt rager skyskraperen Trump Tower høyt over asfalten, som en påminnelse om det politiske kaoset som har preget Washington, D.C. det siste året.

Boyle mener den positive utviklingen har sammenheng med at det siste året har vært preget av en global økonomiske oppgang.

– Den positive utviklingen har strengt tatt lite med Trump å gjøre, selv om forventningene til den nye skattereformen som behandles i disse dager, kombinert med store løfter innen infrastruktur kan ha hatt en positiv effekt, sier han.

Torsdag vedtok Representantenes hus et forslag til skattereform, men det vil bli langt vanskeligere å få reformen gjennom Senatet, hvor republikanerne har et knappere flertall.

Fredag formiddag norsk tid tvitret Trump at han var begeistret for utviklingen på børsene og for amerikansk økonomi.

– Dersom vi får skattekutt og reform, vil vi se gode resultater, skrev Trump.

Viktig med handelsflyt

Boyle mener det er en forutsetning for de gode markedsutsiktene at den amerikanske handelen flyter godt globalt.

Onsdag denne uken oppsummerte Trump sin første tur til Asia som president. Etter å ha besøkt blant annet Kina, Japan og Sør-Korea, trakk han frem viktigheten av åpne grenser for amerikansk eksport, og beskrev handelsunderskuddet med andre nasjoner på nærmere 800 milliarder dollar som «uakseptabelt».

Trump har lovet å starte prosessen med å redusere handelsunderskuddet så snart som mulig, men han har foreløpig ikke kommet med konkrete tiltak.

Bemerkelsesverdig

Boyle sier han er forbauset over at finansmarkedene har beholdt roen til tross for at USAs konflikt med Nord-Korea har nådd frysepunktet, og flere eksperter advarer mot at en tredje verdenskrig kan bryte ut.

– Det er i grunn ganske bemerkelsesverdig at ikke engang sjokkbølgene Trump har skapt i utenrikspolitikken har hatt en nevneverdig effekt på finansmarkedene, sier han.

Trump har blant annet omtalt Kim Jong-un som «den lille rakettmannen», som følge av nordkoreanske lederens atomprøvesprengninger og rakett-tester.

Regimet i Nord-Korea hevder Trump på den omfattende Asia-reisen har «tryglet om atomkrig.»

– Trump, under sitt besøk, har avslørt sin sanne natur som en ødelegger av verdens fred og stabilitet. Han tryglet om en atomkrig på den koreanske halvøya, heter det i uttalelsen fra landets utenriksdepartement, som NTB har gjengitt fra nyhetsbyrået Reuters.

«Må en atomkrig til»

I Chicago påpeker Boyle at markedet viser god evne til å håndtere risiko. Terrorangrepet i New York 31. oktober og høstens mange masseskytinger har ikke hatt en effekt på børskurvene.

– Det som kan kanskje kan påvirke finansmarkedene fremover er at tilgangen på kreditt skulle tørke ut, eller at det skjer en stor, uforutsett sikkerhetspolitisk hendelse som vil ha store ringvirkninger på global handel. Min konklusjon er derfor at det nærmest må en atomkrig til for å sette en brems for børsfesten, sier Boyle.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En delikat amerikaner til svineribben
Fra Berkeley i USA serverer Merete Bø denne fantastiske vinen til norsk svineribbe.
01:05
Publisert: