Både USAs sentralbanksjef Janet Yellen og sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) deltar på Federal Reserves årlige konferansemøte i Jackson Hole i Wyoming fredag. Det har fått finansverden til å spisse øyne og ører.

Spesielt Draghi er blitt beskrevet som «mannen finansmarkedene må holde øye med» under møtet. I sin tale fredag knyttes det spenning til hvorvidt italieneren vil varsle endringer i pengepolitikken. I 2015 kunngjorde ECB at de ville kjøpe verdipapirer til om lag 60 milliarder euro i måneden for å bøte på inflasjonen i eurosonen. Under en tale i tyske Lindau valgte Draghi å holde kortene tett til brystet om veien fremover.

– Å tilpasse pengepolitikken er ingen enkel oppgave, var Draghis korte refleksjon, ifølge CNBC.

Spår nedskalering

Nylig var investor Harald Moræus-Hanssen ute i DN og sa at støttekjøp av obligasjoner, såkalte kvantitative lettelser fra ECB og andre, bidrar til å holde eiendomsprisene og finansmarkedene kunstig høyt.

– Draghi bruker 60 milliarder euro hver måned som han kjøper verdipapirer for. Japan bruker 70 milliarder dollar hver måned. I England også noe, sier investoren, som viser til ECB-sentralbanksjef Mario Draghi.

Christopher Pissarides, professor i økonomi ved London School of Economics, spår en gradvis nedtrapping av ECB inngripen.

–I løpet av de neste månedene, trolig i høst eller til vinteren, burde vi være tilbake til en mer normalt aktivitet der disse ukonvensjonelle metodene blir mindre brukt, sier han til kringkasteren.

Nordea: – Vi er høyst usikre

Denne uken har eksperter pekt på at Draghis tidligere uttalelser om pengepolitikken har skapt usikkerhet i markedene. Derfor er det ventet en mer defensiv sentralbanksjef denne gangen, noe også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets har merket seg.

 – Vi er høyst usikre på hva ECB tenker om verdipapirkjøpene etter nyttår. Ser de for seg en gradvis nedtrapping til null kunne dette vært et egnet tidspunkt å si det på, men det gjør Draghi neppe. Mange i markedet tolket, muligens feilaktig, talen han holdt i juni i retning av det snart kommer en annonsering av nedtrapping. De har bidratt til en kraftig eurostyrking og eurostyrkingen truer nå den etterlengtede oppgangen i inflasjonen, skriver han i sin morgenrapport.

Møtet i Wyoming varer til lørdag.

Siste dans for Yellen?

USAs sentralbanksjef Janet Yellen skal også tale fredag. Talens navn, «finansiell stabilitet», gir heller ingen konkret pekepinn om hva som er i vente. 

Mandag sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at markedene venter svar fra de to sentralbanktoppene. Også USA har varslet en reduksjon i beholdningen av verdipapirer.

– Det er ett spørsmål alle stiller seg nå: Hvis vi står på terskelen av at sentralbankpolitikken skal snu, vil dette gå pent og pyntelig for seg, eller vil vi oppleve et brått og markert omslag i finansmarkedene? sa Kjersti Haugland til DN.

 Samtidig sås det tvil om at Yellen, i likhet med Draghi, kommer til å si noe som kan skape uro i markedene.

–Sentralbanken har styrt markedsforventningene dit de ønsker. Det er liten grunn til å utfordre dette ytterligere, sier Lou Crandall, sjeføkonom i analysegruppen Wrightson ICAP til Marketwatch.

Yellens tale i Jackson Hole kan bli hennes siste som sentralbanksjef, ettersom fireårsperioden utløper i februar. I stedet for en fornyelse skal president Donald Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn være den fremste kandidaten til å ta over spakene, ifølge Politico

Kort tid etter Trumps innsettelse i januar, advarte Yellen om at Trump-administrasjonens endringer i finanspolitikken kan skape usikkerhet i økonomien. Blant annet har presidenten varslet en storstilt satsing på infrastruktur, noe som kan føre til større budsjettunderskudd og økning av statsgjelden. (Vilkår)

Se hvordan Støre må lete etter ordene når han forklarer Aps valgstrategi
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier man bør være varsom med å feire tallene om oppgang i norsk økonomi. Samtidig avfeier han at tallene passer Arbeiderpartiets valgkampstrategi dårlig. Men da han skal forklare APs strategi må han lete etter ordene.
01:13
Publisert: