Både USAs sentralbanksjef Janet Yellen og sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken (ECB) deltar på Federal Reserves årlige konferansemøte i Jackson Hole i Wyoming fredag. Det har fått finansverden til å spisse øyne og ører.
Spesielt Draghi er blitt beskrevet som «mannen finansmarkedene må holde øye med» under møtet. I sin tale fredag knyttes det spenning til hvorvidt italieneren vil varsle endringer i pengepolitikken. I 2015 kunngjorde ECB at de ville kjøpe verdipapirer til om lag 60 milliarder euro i måneden for å bøte på inflasjonen i eurosonen. Under en tale i tyske Lindau valgte Draghi å holde kortene tett til brystet om veien fremover.
– Å tilpasse pengepolitikken er ingen enkel oppgave, var Draghis korte refleksjon, ifølge CNBC.
Spår nedskalering
Nylig var investor Harald Moræus-Hanssen ute i DN og sa at støttekjøp av obligasjoner, såkalte kvantitative lettelser fra ECB og andre, bidrar til å holde eiendomsprisene og finansmarkedene kunstig høyt.
– Draghi bruker 60 milliarder euro hver måned som han kjøper verdipapirer for. Japan bruker 70 milliarder dollar hver måned. I England også noe, sier investoren, som viser til ECB-sentralbanksjef Mario Draghi.
Christopher Pissarides, professor i økonomi ved London School of Economics, spår en gradvis nedtrapping av ECB inngripen.
–I løpet av de neste månedene, trolig i høst eller til vinteren, burde vi være tilbake til en mer normalt aktivitet der disse ukonvensjonelle metodene blir mindre brukt, sier han til kringkasteren.
Nordea: – Vi er høyst usikre
Denne uken har eksperter pekt på at Draghis tidligere uttalelser om pengepolitikken har skapt usikkerhet i markedene. Derfor er det ventet en mer defensiv sentralbanksjef denne gangen, noe også sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets har merket seg.
– Vi er høyst usikre på hva ECB tenker om verdipapirkjøpene etter nyttår. Ser de for seg en gradvis nedtrapping til null kunne dette vært et egnet tidspunkt å si det på, men det gjør Draghi neppe. Mange i markedet tolket, muligens feilaktig, talen han holdt i juni i retning av det snart kommer en annonsering av nedtrapping. De har bidratt til en kraftig eurostyrking og eurostyrkingen truer nå den etterlengtede oppgangen i inflasjonen, skriver han i sin morgenrapport.
Møtet i Wyoming varer til lørdag.
Siste dans for Yellen?
USAs sentralbanksjef Janet Yellen skal også tale fredag. Talens navn, «finansiell stabilitet», gir heller ingen konkret pekepinn om hva som er i vente.
Mandag sa sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets at markedene venter svar fra de to sentralbanktoppene. Også USA har varslet en reduksjon i beholdningen av verdipapirer.
– Det er ett spørsmål alle stiller seg nå: Hvis vi står på terskelen av at sentralbankpolitikken skal snu, vil dette gå pent og pyntelig for seg, eller vil vi oppleve et brått og markert omslag i finansmarkedene? sa Kjersti Haugland til DN.
Samtidig sås det tvil om at Yellen, i likhet med Draghi, kommer til å si noe som kan skape uro i markedene.
–Sentralbanken har styrt markedsforventningene dit de ønsker. Det er liten grunn til å utfordre dette ytterligere, sier Lou Crandall, sjeføkonom i analysegruppen Wrightson ICAP til Marketwatch.
Yellens tale i Jackson Hole kan bli hennes siste som sentralbanksjef, ettersom fireårsperioden utløper i februar. I stedet for en fornyelse skal president Donald Trumps økonomiske rådgiver Gary Cohn være den fremste kandidaten til å ta over spakene, ifølge Politico.
Kort tid etter Trumps innsettelse i januar, advarte Yellen om at Trump-administrasjonens endringer i finanspolitikken kan skape usikkerhet i økonomien. Blant annet har presidenten varslet en storstilt satsing på infrastruktur, noe som kan føre til større budsjettunderskudd og økning av statsgjelden. (Vilkår)