USAs president Donald Trump varslet torsdag ettermiddag norsk tid nye straffetoller mot Kina, med ti prosent fra 1. september for varer til 300 milliarder dollar.

Han valgte som vanlig sitt favorittmedium Twitter for meldingen, som kom etter at forhandlingene mellom de to landene om en handelsavtale ikke førte frem.

Meldingen sendte straks bølger inn i markedene:

  • Børsene snudde ned, der teknologiaksjene på Nasdaq og den kjente nøkkelindeksen Dow Jones er ned om lag én prosent, mens den bredere S&P 500-indeksen er ned om lag 0,7 prosent.
  • Oljeprisen falt også på nyheten, der prisen på et fat nordsjøolje stupte om lag to dollar til om lag 60,40 dollar fatet.
  • Gullprisen reagerer positivt på meldingen. Flukt mot trygghet i urolige tider sender gjerne prisen på gull motsatt vei av mer risikable aksjer og andre eiendelsklasser. I skrivende stund er gullprisen opp 0,32 prosent, etter å ha gjort et byks den siste halvtimen.

– Slik det ser ut nå, vil Oslo Børs åpne markant ned

– Aksjer reagerer negativt, fordi det er negativt for veksten i USA. Hvis global vekst faller, vil global etterspørsel også falle. Derfor vil også etterspørselen etter olje falle. Aksjemarkedet er fortsatt ganske nær «all-time-high.», sier Storebrand-forvalter Olav Chen.

Og legger til:

– Norske børser vil reagere negativt i morgen, Oslo Børs vil falle i morgen på basis av fall i globale markeder.

Tror Kina svarer

Han tror ikke Trump ønsker å ha et aksjemarked som er på sitt høyeste nå, men heller inn mot valgkampen neste sommer. Han tror derfor ikke kortsiktige svingninger i aksjekursen vil påvirke Trumps retorikk.

Kapitalforvalteren tror Kina vil svare USA.

– Toll kan Trump utelukkende styre mot Kina, men han kan ikke styre hva de kinesiske myndigheter gjør med sine toller. Jeg er ganske sikker på at Kina vil gjengjelde, enten ved at de opptrapper handelskrigen nå og øker tollsatsene sine mot USA, samt dropper kjøp av jordbruksvarer fra USA

Olav Chen er ikke overrasker over «timingen.»
Olav Chen er ikke overrasker over «timingen.» (Foto: Per Thrana)

Han mener likevel Trump har en klar fordel ovenfor Kina.

– Trump har en fordel med at han kan diktere hva mediene siterer han på, Kina er ikke like klare retoriske tilbake.

Inn i tredje fase av handelskrigen.

Det er helt etter planen til Donald Trump mener Chen.

– Det er i trå med hypotesen min det her. Fed vedtar at de vil reagere etter effektene av Trumps handelspolitikk, han varsler nå innføring av toll, for å skape ekstra press på Fed, slik at de vil senke renten ytterligere.

Tidligere på dagen hadde Trump uttrykt misnøye med Powell sitt ordvalg om at dette muligens ikke kom til å bli enda flere rentekutt fremover.

Kapitalforvalteren i Storebrand er ikke overrasket over at Donald Trump valgte å vente til etter pressekonferansen til den amerikanske sentralbanken i går, med å varsle opptrapping i handelskrigen.

– Jeg tror det har en sammenheng, timingen er ikke tilfeldig. Selv om Powell sier de ikke blander seg inn politisk, var Fed sitt budskap i går at de kommer til å være reaktive på handelskrigen og Trump sine handlinger. Derfor kjører han i dag på med enda høyere tollsatsatser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.