Amerikansk økonomi ser sterkere ut enn den gjorde for tre måneder siden. Det viser en undersøkelse utført av amerikanske Federal Reserve Bank of Philadelphia. USAs sentralbanksystem (Federal Reserve System) består av 12 regionale banker, hvorav den i Philadelphia er den ene.

 Sentralbanken i Philadelphia har samlet prognosene fra et panel med 42 profesjonelle prognosemakere (professional forecasters). I snitt venter de en årlig vekst i brutto nasjonalprodukt (bnp) på 2,2 prosent i førstekvartal i år. Tilsvarende årlig vekst i andrekvartal er ventet å bli 2,3 prosent. Veksten i verdiskapingen (bnp) er da målt fra kvartalet før og så gjort om til årlig vekstrate. I fjerde kvartal 2016 var veksten på 1,9 prosent.

-Dette er bedre enn prognosemakerne ventet for tre måneder siden, skriver Federal Reserve Bank of Philadelphia i oppdateringen.

Lavere arbeidsledighet enn ventet

For årene 2017 til 2019 venter prognosemakerne en tiltagende vekst på henholdsvis 2,3 prosent, 2,4 prosent og 2,6 prosent.

- Sterkere vekst er ledsaget av en lysere fremtid for arbeidsmarkedet, skriver sentralbanken.

De 42 prognosemakerne venter i snitt 4,6 prosent arbeidsledighet i 2017. I januar var ledigheten på 4,8 prosent. Den skal falle til 4,5 prosent i 2018 og 2019 før den stiger igjen i 2020 til 4,6 prosent.

-Utsiktene for (arbeidsledigheten i) 2017 til 2019 er lavere enn ved siste spørreundersøkelse. Det signaliserer bedre fremtidsutsikter for arbeidsmarkedet, skriver regionalbanken i sin oppdatering.

IMF har tro på amerikansk økonomi

IMF-sjef Christine Lagarde er optimistisk når det gjelder USAs økonomi, men hun tror Donald Trumps politikk kan skape problemer for andre land, åå grunn av en mulig handelskrig og høyere renter i USA.

Lagarde, som leder Det internasjonale pengefondet (IMF), understreker at man foreløpig vet lite om hva som vil skje i USA, men ut fra det hun vet, tror hun at det er grunn til optimisme.

Hun spår at det under Trump trolig kommer både en skattereform og mer investering i infrastruktur, og at begge deler vil kunne bidra til økt vekst. Men hun legger ikke skjul på at andre land kan få seg en baksmell på grunn av USAs politikk.

– Det var de gode nyhetene. Det som er mer bekymringsfullt, er at det vil ha konsekvenser for resten av verden, og det ser vi, sa hun under et toppmøte i Dubai søndag, ifølge NTB.

I januar oppjusterte IMF sitt anslag over ventet vekst i USA både for inneværende år og neste år. I år er det ventet en vekst på 2,3 prosent, mens den neste år anslås å bli på 2,5 prosent.

Skattekutt-forslag ga børsrekord

Verdensbanken har ennå ikke endret anslagene sine fordi den mener det fortsatt er usikkert hva slags politikk Trump-administrasjonen vil føre.

Signaler om skattekutt fikk torsdag fart på USA-børsene. Både Dow Jones og Nasdaq-indeksen endte med en oppgang på 0,6 prosent etter at Trump kunngjorde at han innen to-tre uker vil legge frem en «fenomenal» plan for skattekutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.