Det var en spent åpning på tirsdagens markeder i USA i påvente av sentralbanksjef Jerome Powells tale til den amerikanske kongressen.

Den amerikanske sentralbanken har allerede varslet to rentehevinger i år. Det var en kurs Powell holdt seg til under møtet med de folkevalgte i Washington.

– Fortsatt gradvise renteøkninger er den beste veien videre for USAs pengepolitikk, sa sentralbanksjefen under høringen, ifølge Marketwatch.

Unngikk handelskrig-spørsmål

Powell kommenterte også den anspente handelssituasjonen mellom USA og flere av deres allierte. I begynnelsen av juni innførte president Donald Trump en straffetoll på stål og aluminium mot EU, Canada og Mexico.

Én måned senere ble toll også innført på en rekke varer fra Kina. Kineserne svarte umiddelbart med mottiltak, blant annet på amerikanske landbruksprodukter.

– Det er vanskelig å spå utfallet av diskusjonene om handelspolitikken. Det utgjør en av hovedårsakene til usikkerheten fremover, sa Powell.

I etterkant av innlegget ble han presset på handelskrigen av senatorene. Republikanske Pat Toomey fra Pennsylvania sa blant annet at situasjonen skaper store uroligheter om investeringer i landbruket.

Powell svarte at han hadde fått med seg bekymringene. Han svarte derimot ikke på spørsmålet om hva tollkrigen ville bety for amerikansk økonomi dersom den skulle vokse i størrelse, skriver San Francisco Chronicle.

Fornøyd med arbeidsmarkedet

Sentralbanksjefen sa for øvrig at økonomien vokste i stor hastighet, og han var fornøyd med at arbeidsledigheten var forventet å falle mot det laveste nivået på 18 år. Uttalelsene ga positivt utslag på børsene, skriver Bloomberg.

I juni ble det skapt 213.000 flere jobber, mer enn analytikerne hadde ventet, samtidig som lønnsveksten ble liggende på stedet hvil.(Vilkår)

Meretes utvalgte: Amerikas beste Zinfandel
En delikat zinfandel høres ut som en av vinverdenes største motsigelser. Men den finnes, tro meg. Og den er ypperlig til grillmaten.
01:13
Publisert: