– Det har vært snakk om en handelsavtale mange ganger før, og markedet har reagert på det mange ganger før. Så langt har det ikke vært riktig, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank 1 Markets.

Likevel tror Andreassen mest på at USA og Kina klarer å bli enige om en begrenset «fase 1»-avtale i løpet av de neste ukene.

De tre store nøkkelindeksene gjorde et hopp fredag, etter at Trump-rådgiver Larry Kudlow uttalte at man var nærmere et første skritt mot en avtale med Kina.

Indeksen Dow Jones Industrial Average, som blir ansett for å bestå av de 30 viktigste selskapene i USA, steg samlet med 0,8 prosent, og bikket 28.000 poeng for første gang.

Også de to andre indeksene nådde nye høyder fredag:

  • S&P 500-indeksen, som består av 500 store selskaper (deriblant alle 30 Dow Jones-selskapene), steg med 0,77 prosent og landet på 3120 poeng.
  • Nasdaq Composite-indeksen har listet 3300 aksjer i alt fra eierandeler i selskaper til eiendomsinvesteringer og vanlig aksjesalg. Nasdaq er ikke begrenset til amerikanske selskaper, og den brede porteføljen kan gi tydelige utslag. Fredag steg den 0,73 prosent, og landet på 8540 poeng.

«USA i ferd med å tape»

Det største umiddelbare hinderet Andreassen ser for en handelsavtale, er president Donald Trumps forkjærlighet for toll – et syn han deler med Peter Navarro, som er satt til å forhandle med kineserne for USA.

Ifølge Andreassen er imidlertid Kudlow langt mer pragmatisk og en forkjemper for at tollsatsene må ned.

– Det er fortsatt uklart hvem som vinner kampen om presidentens øre, men jeg tror det kan bli Kudlow. Selv om presidenten er glad i toll, så har han mange rundt seg som sier at tollkrigen også rammer amerikansk økonomi, og han ser hvor positivt markedet reagerer når det nærmer seg en handelsavtale.

En fase én-avtale med Kina vil derimot trolig være begrenset til landbruk og eksport av varer som kjøtt og soya. Den virkelige utfordringen for USA mener Andreassen er at mange fortsatt ikke innser at kineserne har rykket ifra.

– Dette har ikke noe spesielt med Trump å gjøre, han er mer interessert i landbruksprodukter og handelsbalansen, som egentlig er irrelevant. De fleste i USA er opptatt av den store maktkampen som nå utspiller seg. Den store kampen kommer USA til å tape, Kina er allerede størst og vokser raskere.

– Så det er ingen umiddelbar grunn til optimisme?

– Kudlow-leiren vil trolig vinne på kort sikt, men det er bare småsaker, sier Andreassen.

Kan dempe uroen

Han legger til at det likevel vil dempe urolighetene i markedet å få redusert tollsatsene.

– Men selv om man får en fase én-avtale, så gjenstår det fortsatt fryktelig mye. Og det som gjenstår, er langt mer grunnleggende enn jeg liker å tenke på. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.