Fredag ble det klart at bilutleieselskapet Hertz forbereder seg på å slå selskapet konkurs så tidlig som fredag kveld, amerikansk tid. Det skrev blant annet Wall Street Journal.

Natt til lørdag var konkursen et faktum. Da sendte selskapet ut en pressemelding der det blir klart at moderselskapet Hertz Global Holdings, og flere av underselskapene i USA og Canada søker konkursbeskyttelse etter at det fredag ikke ble enighet med kreditorene om en forlengelse av lånevilkårene.

Skyldes korona

I henhold til amerikanske konkurslover sendte selskapet selv inn begjæring om konkurs til tingretten i Delaware. Der skriver selskapet at de vil forsøke å restrukturere selskapet etter at det er blitt hardt rammet av utbruddet av koronavirus.

Selskapet er blitt hardt rammet av koronautbruddet og de påfølgende smitteverntiltakene. En konkurs for Hertz vil bli en av de mest høyprofilerte korona-konkursene hittil, skriver WSJ.

Selskapet klarte i forrige måned ikke å stille penger til nedbetaling på et lån, og kreditorene skal ha bedt om et depositum for å forlenge fristen, men partene kom ikke til enighet. Ifølge WSJ har Hertz om lag 19 milliarder dollar i gjeld.

Selskapet har i flere år brukt ressurser på å restrukturere sine forretninger, i lys av konkurranse fra Avis og Enterprise, men også Uber og Lyft.

Det er investor Carl Icahn som er største eier i selskapet, og eier mer enn én tredjedel av aksjene.

Rammer ikke alle

Konkursen vil imidlertid ikke ramme virksomhetens drift i Europa, Australia eller New Zealand med det først. Heller selskaper i USA som er franchiseholder under Hertz-paraplyen vil bli rammet. Dette gjelder også andre merkenavn som Thrifty, Firefly, Dollar og Hertz Car Sales.

– Selskapet har over 1 milliard dollar i kontanter som vil sikre den videre driften. Avhengig av lengden på covid-19-krisen og den innvirkning på inntjeningen kan selskapet søke tilgang på mer kontanter, blant annet ved nye lån, skriver selskapet.

Markedet for bilutleie har rast i takt med at flytrafikken er satt på bakken på grunn av virusutbruddet. Hertz, som ble etablert i 1918, strevde med marginene allerede før krisen og aksjekursen har falt med 82 prosent hittil i år.

I Norge fortsetter driften

I Norge er det First Rent a Car Norway as som eier franchiserettighetene til Hertz. I en pressemelding skriver selskapet at prosessen i USA ikke påvirker den norske driften.

– Nå starter prosessen med en omstrukturering etter amerikansk lov, hvor man prøver å finne lønnsomme løsninger for fremtiden. Hverken den norske virksomheten eller de nordiske landene er berørt av det som foregår i USA akkurat nå. For oss er det virksomhet som vanlig, selv om Corona-pandemien påvirker oss i stor grad. Kundene våre kan føle seg helt sikre når de fortsetter å bestille hos oss, sier Hertz Norges administrerende direktør Trygve Simonsen i pressemeldingen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.