Nikola har inngått et forlik med det amerikanske finanstilsynet SEC (Securities and Exchange Committee) på 125 millioner dollar etter anklager om at selskapet forledet investorer.

Det skriver CNBC tirsdag.

125 millioner dollar tilsvarer om lag 1,1 mrd. norske kroner etter dagens kurs.

Nikola gikk på børs i USA i fjor sommer gjennom en såkalt SPAC, eller special purpose acquisition company, og fikk enorm oppmerksomhet etter noteringen. Derimot tok det ikke lang tid før kursoppgangen forduftet, spesielt etter at Hindenburg Research publiserte en rapport som hevdet at selskapet var en svindel.

Nikola-aksjen stiger rundt tre prosent i førhandelen på Wall Street.

Toppsjefen under etterforskning

Ifølge CNBC har SEC-tjenestepersoner uttalt at de håper at forliket vil være en advarsel til alle som håper å komme seg til det åpne markedet gjennom såkalte SPACs. På norsk kan det gjerne oversettes til et skallselskap, og fungerer slik at et allerede børsnotert, «tomt» selskap kjøpes opp av selskapet som egentlig vil på børs. I USA har flere selskap gått på børs ved hjelp av denne metoden det siste året.

I en pressemelding skriver SEC at Nikola har gått med på å fortsette å samarbeide med tilsynet, samtidig som at selskapet hverken innrømmer eller avviser skyld i SECs funn.

– Nikola er ansvarlig både for Miltons påståtte forledende uttalelser og for andre påståtte svindler. De ga et feilaktig bilde av selskapets teknologi og forretningsmodell. Skaden denne oppførselen påførte investorene gir grunnlag for forliket, sier Gurbir Grewal i SEC i meldingen.

Forliket kommer samtidig som at den tidligere toppsjefen Trevor Milton, som gikk av etter Hindenburg-rapporten, fortsatt er under etterforskning av SEC og det amerikanske justisdepartementet.

Det var tidligere i år at Milton overga seg selv til føderale myndigheter i USA etter å ha blitt tiltalt for bedrageri og villedende påstander.

Han erklærte seg uskyldig i svindeltiltalen, og ble løslatt på kausjon til 100 millioner dollar finansiert med et obligasjonslån med sikkerhet i to av hans eiendommer i Utah i USA. Disse har en samlet verdi på 40 millioner dollar.

«Milton rettet seg mot individer og ikke-profesjonelle investorer – såkalte detaljhandelinvestorer – ved å lage falske og villedende påstander direkte til investormengden gjennom sosiale medier, tv, nyheter og podkastintervjuer», het det i den 49-sider lange tiltalen, ifølge CNBC.

Rapporten

I september 2020 la den amerikanske aktivistinvestoren Hindenburg Research ut en rapport hvor det ble påstått at Nikola var en svindel, og at selskapets ledelse har overdrevet beskrivelsene av testlastebilene sine for å få investorer med om bord. Nikola tok avstand fra påstandene og slo tilbake mot Hindenburg i en lengre uttalelse noen dager senere.

Rapporten førte til et ras i aksjekursen til Nikola og til slutt gikk Milton av som sjef for selskapet han grunnla i 2014. Siden da hadde 39-åringen rukket å ta selskapet på børs, samt profittere på en 500 prosent oppgang i løpet av det første halvåret i 2020. Etter rapporten stupte aksjen.

Hindenburg Research satt den gang med en betydelig shortposisjon i selskapet. Det vil si at selskapet tjente penger på at aksjekursen til Nikola faller.

I etterkant av rapporten ble det klart at både det amerikanske justisdepartementet og SEC ba Nikola om å legge frem dokumenter knyttet til påstandene. Selskapet kom tidligere i år selv med en uttalelse der det tok avstand fra flere av Miltons uttalelser om selskapet, som det omtalte som «unøyaktige».

Selskapets aksjekurs var på det høyeste over 60 dollar, og omsettes i dag for rett over ni dollar stykket. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.