Lakseprisen har falt i rekordfart i det siste. De to seneste ukene har den falt med 20 kroner kiloen, fra 75–80 kroner i slutten av mai til 55–60 kroner de første dagene i juni.

Det var som porteføljeforvalter Jan Petter Sissener ventet.

– Vi så at lakseprisen var så høy som den kunne komme. Vi regner med at den skal ned mot 50 kroner, og da er det mer nedside i aksjene, sier han til DN.

Vedder på kursfall i Marine Harvest

I fondet Sissener Canopus' månedsrapport for mai står det at det nå shorter laksekjempen Marine Harvest. Sissener sier at han har et mål om at Marine Harvest-aksjen skal ned mot en kurs på 140 kroner. John Fredriksens oppdrettsselskap avsluttet til kurs 162,1 kroner på Oslo Børs tirsdag, ned rundt seks prosent den siste måneden.

– Det er et sesongmessig veddemål på laksepriser som var altfor høye. Marine Harvest er et godt selskap, men vi valgte aksjen som har størst likviditet, sier Sissener.

Han forklarer at fondet shorter en halv million Marine Harvest-aksjer. Basert på snittkursen i mai, betyr det at han satser i overkant av 80 millioner kroner på kursfallet. Dersom aksjen faller til Sisseners kursmål på 140 kroner, tilsvarer det en papirgevinst på rundt 12 millioner kroner.

Sissener trekker frem at fondet nå også shorter oljeselskapet Aker BP og industrigiganten Yara.

– Aker BP shortet vi da oljeprisen var 80 dollar, basert på at den ikke skulle stige videre derfra.

«Vi er fornøyde»

Sisseners fond har redusert aksjevekten til 40 prosent nå, fra i underkant av rundt 70 prosent i mai.

– Det er fordi vi har tatt en del nedsidebeskyttelse. Det er mye støy nå, både i Italia og USA. Vi vet ikke hva de høyreorienterte italienerne vil finne på, og Trump er flink til å tvitre impulser inn i markedet. Nå kommer noen måneder med svært få selskapsspesifikke nyheter, men der blant annet geopolitiske nyheter vil påvirke markedet. Da har vi grunn til å skaffe oss litt beskyttelse mot nedside, sier Sissener.

– Vi har snart hatt ti år med oppgang og skal ikke kimse av det, legger han til.

Fondet leverte en avkastning på 2,74 prosent i mai.

– Vi er fornøyde med mai, som alltid er en vanskelig måned. Det er en god del bedre enn Oslo Børs, sier Sissener.

Kjøpte flere Songa-aksjer

Blant selskapene som bidro mest til avkastningen var solenergiselskapet Scatec Solar, teknologiselskapet Qualcomm og rederiet BW LPG.

Rederiet Golar LNG, Prudential og finanskonsernet Storebrand var taperne i porteføljen i mai.

Fondet solgte seg også opp i Arne Blystads tørrlastrederi Songa Bulk i mai, etter at det meldte om at amerikanske Star Bulk overtar selskapet. Sissener Canopus eier nå 4,97 prosent av Songa Bulk. (Vilkår)

Er du en gratis-surfer? Det kan koste deg dyrt.
Dette må du passe deg for om du surfer på åpne nett.
04:09
Publisert: