Investor Øystein Stray Spetalen mener man skal passe seg for selskaper og ledere med for sterke visjoner, fordi det binder dem til faste rammer i en verden som hele tiden er i endring.
– Visjon er farlig, fordi alt endrer seg, sier Spetalen på et seminar i regi av Oslo Business Forum torsdag.
Et farlig fag
Han mener vinnerne i stedet har en særlig strategi om et handlingsrom ut ifra informasjonen de hele tiden mottar, og kan utnytte seg denne.
Spetalen har av samme grunn lite til overs for økonomifaget, som han mener består av simuleringsmodeller basert på historiske data der menneskelig adferd følger faste parametere.
– Det er endringer hele tiden, i hvordan vi kommunisere, hvordan vi reiser, hvem vi møter, tidsaspektet, og at vi mottar informasjon på ulikt tidspunkt gjør at disse modellene er meget farlig å følge. Mitt store bevis på at disse ikke stemmer er at de som har skrevet bøkene som studentene må lese, har helt tomme lommebøker og så har de skjegg, sier Spetalen og peker på økonomene avbildet i sin egen presentasjon.
Viktigste noengang
I stedet trekker han en parallell tilbake til 24. november 1859. Da fastslo Charles Darwin i"Artenes opprinnelse" at det ikke er de sterkeste som overlever, men de som best tilpasser seg endringene i omgivelsene.
– Det er den viktigste boken om forandringer noengang, sier investoren.
Det samme ble smertefullt klart for ham i aksjemarkedet. Av de 17 største børsnoterte selskapene i 1983, har 10 av dem mistet alle pengene eller blitt restrukturert i hjel. Det samme så man på Wall Street, påpeker han.
Det som kjennetegner dem var uniforme tanker, uniforme mennesker, samme kretser, liten åpenhet for nye ideer, store ledelser og styrer, og ingen sterke eiere, påpeker investoren.
– I tillegg kjempet de mot endringer ved ikke å innse det som var fakta, og det som var i ferd med å skje, sier han.
– Hvorfor?
De som vant på forandring var selskaper som besto av ledere som snudde seg veldig fort, selskaper der lederne har bygget opp virksomheten, der personer stilte spørsmålet «hvorfor gjør jeg dette?», påpeker Spetalen. Samtidig var vinnerne i stand til å skille informasjon fra støy, og å bruke den.
– De hadde også verdens beste universitet, erfaring. Ingenting slår erfaring, sier han.
Spetalen påpeker at forandringer sjelden eller aldri kommer fra de store selskapene, men fra nye aktører som utfordrer markedslederne, og som ser ting annerledes.
– Innovasjon kommer nesten alltid fra selskaper i vekst, små ledergrupper og dynamiske bedrifter, sier han.
Flertallet mot seg
Han mener man bør passe på når personene som er enig med deg alltid tar feil. Flere i hans forretningsmessige omgangskrets spør ikke om hvorfor han vil kjøpe en aksje, men hvorfor ikke.
– Flinke folk som hele tiden jobber med dynamiske endringer, vil ikke ha ja-mennesker rundt seg, sier han.
Han mener at å ha flertallet mot seg, er tegn på at du har rett. Flertallet vil først ofte forsøke å tie deg i hjel, så ler de av deg når det ikke fungerer, så kjemper de om det ikke fungerer – og så taper de, påpeker han.
– Hvis dere ser på nye politiske endringer, og ser på det som skjedde i USA (presidentvalget, red.anm.), så var det dét som skjedde, sier Spetalen.
Vendepunkt
Investorens karrieremessige vendepunkt kom i 1987. Som fersk porteføljeforvalter i Gjensidige Forsikring kom han tett på næringslivsledere han tidligere kun hadde lest om og beundret. Det fikk ham til å miste all respekt for autoriteter.
– Etter ett år skjønte jeg én ting. Disse menneskene var dummere enn meg. De tok helt feil, og de gjorde irrasjonelle beslutninger. Da tenkte jeg at når de er kommet så langt, er det også håp for meg, sier Spetalen.
Hans mener at ledere som lykkes ofte har hatt en spesiell oppvekst, og gjort feil tidlig som de lærte av. De har også brukt mye tid alene på å stille seg selv spørsmål, samtidig som de er idérike og kreative. De tenker utenfor det konforme, er ofte ekstremt komplekse personligheter, og ser på alle endringer som muligheter, og er uredde og nysgjerrige.
– De stiller de rette spørsmålene og er ikke opptatt av personlig prestisje, sier investoren mens lysbildet viser personligheter som skipsreder John Fredriksen, Norwegian-sjef Bjørn Kjos og Virgin-gründer Richard Branson med flere.
«Konstruktiv paranoia»
Han viser til indianerordtaket om at "gresset råtner under den som sitter stille", og råder publikum til ikke å være redd for å gjøre feil. Bare ikke gjør samme feilen to ganger. Du skal heller ikke tro du er bedre enn andre, og huske på at all teknologi går ut på dato, påpeker Spetalen.
– Mitt livsmotto er konstruktiv paranoia, sier Spetalen.
– Når du er i konkurransesituasjon, døgnet rundt, så prøver folk å angripe deg på forskjellige måter. Det er lett å bli paranoid, men bruk angrepene og forfølgelsen fra andre på en konstruktiv måte. Hvordan kan du vinne på det? Hvordan gjør du de rette beslutningene? Ikke gjem deg, for utfordringene blir du utsatt for en aller annen gang til slutt, uansett, sier han.
Demokratene med opprop mot Trumps sjefstrateg
Det er først når du blir pensjonist at du virkelig begynner å betale formuesskatt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Milliardoverskudd for Olav Thon Følg markedet med DN Investor