Føderale påtalemyndigheter i USA har ifølge Bloomberg News stevnet flere storbanker som del av en etterforskning av mulig manipulasjon i markedet for amerikanske statsobligasjoner.

Nyhetsbyrået viser til kilder med kjennskap til saken.

Ifølge byrået sendte det amerikanske justisdepartementet i forrige måned stevninger til blant annet UBS, BNP Paribas og Royal Bank of Scotland.

Bankene har ikke svart på Bloombergs henvendelser mandag. Det amerikanske justisdepartementet har ikke ønsket å kommentere saken.

Bankene er primærhandlere i amerikanske statslån og er ikke anklaget for å ha gjort noe ulovlig. Målet med stevningen skal ifølge nyhetsbyrået være å hente ut informasjon om handel i midlertidige verdipapirer knyttet til fremtidig utstedelse av statskasseveksel og statsobligasjoner.

Markedet for amerikansk statsgjeld er på rundt 14.000 milliarder dollar, tilsvarende 120.000 milliarder kroner. 

De midlertidige verdipapirene er handlet i gråmarkedet og har ofte bare noen få dagers varighet frem til utstedelsen av de faktiske statspapirene. Ifølge Bloomberg er det få opplysninger tilgjengelig om handelen i de midlertidige papirene.

Amerikanske myndigheter har ifølge Bloomberg tatt ut flere søksmål mot primærhandelsbanker der tradere i bankene er anklaget for en kunstig oppblåsning av kursene på slike midlertidige papirer. Papirene gjør det mulig å selge statslån før man faktisk eier dem. Deretter har bankene i egenskap av å være primærhandlere ifølge myndighetene kunnet gjøre opp for salget med faktiske statslån kjøpt til en lavere kurs. Dermed har de tjent penger på bekostning av kundene.

Ifølge Bloomberg vil bankene avvise søksmålene så snart sakene blir behandlet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.