Innrømmelsene fra president Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn ga umiddelbare utslag i finansmarkedene fredag.

Den brede S&P 500-indeksen i USA falt nær 1,6 prosent på mindre enn en halvtime fredag ettermiddag, før den etter hvert hentet seg inn igjen.

Børsfallet ble utløst etter at Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, erklærte seg skyldig i å ha løyet til FBI om sin kontakt med russiske myndigheter. Ifølge ABC News hevder en person nær Flynn at det var Donald Trump selv som instruerte Flynn om å ta kontakt med myndighetene. Ifølge NTB melder nyhetsbyrået AFP at det var en «svært høytstående» person i Trumps overgangsteam som beordret Flynn til å opprette kontakten.

Fredag kveld melder CNN at det var Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner som ba Flynn om å ta kontakt med russerne.

Etter rettshøringen fredag offentliggjorde Flynn en uttalelse der han skrev at det han gjorde var galt og at han fremover vil samarbeide med spesialetterforsker Robert Mueller. Spesialetterforskeren gransker mulig russisk innblanding i fjorårets presidentvalgkamp.

De amerikanske børsene bråsnudde etter at meldingen fra ABC News ble kjent. I løpet av en periode på 26 minutter falt den brede S&P 500-indeksen 1,6 prosent.

Volatilitetsindeksen VIX, som måler forventede svingninger i det amerikanske aksjemarkedet de neste 30 dagene, steg også bratt fredag var en periode notert til det høyeste nivået siden slutten av august. Indeksen blir gjerne omtalt som fryktindeksen i markedet.

Amerikanske dollar svekket seg også fredag ettermiddag og kveld. Dollarindeksen, som måler den amerikanske valutaens utvikling mot seks andre store valutaer i verden, var opp 0,2 prosent da meldingen fra ABC nådde markedene. Bare minutter senere var indeksen ned 0,2 prosent for dagen.

Sjefstrateg Jeremy Klein i FBN Securities peker på at finansmarkedene har grunn til å reagere dersom ABCs opplysninger om at Donald Trump er direkte involvert i saken om russisk innblanding stemmer.

– Dersom du tror at markedet har steget de siste 13 månedene på grunn av Trump, så river denne meldingen ned alt sammen. Markedet liker ikke usikkerhet og dette er den ultimate usikkerheten, sier sjefstrateg Jeremy Klein i FBN Securities til CNBC.

– Jeg tror markedets reaksjon er slikt som skjer når noe uventet kommer inn fra venstre. Den umiddelbare reaksjonen er veldig stor og så henter seg man inn igjen, sier Randy Frederick i Schwab Center for Financial Research til Marketwatch.

Fredag kveld hentet indeksene seg markert inn igjen. Fra Senatet har det kommet meldinger om at republikanerne har sikret seg nok stemmer til å vedta Donald Trumps skattereform. Det er ventet at den endelige voteringen vil skje en eller annen gang i løpet av kvelden fredag eller natt til lørdag norsk tid.

Senatets forslag skiller seg imidlertid vesentlig fra forslaget som ble vedtatt av Representantenes hus tidligere i november. Dersom Senatets forslag blir stemt gjennom, vil de to versjonene måtte samordnes og til slutt legges frem for president Trump for å få hans godkjennelse. Dette er en prosess som er ventet å ta tid.

Til slutt endte de tre sentrale indeksene i USA ned mellom 0,2 og 0,4 prosent. Største var nedgangen for den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som falt 0,38 prosent for dagen.

Den brede S&P 500-indeksen endte til slutt ned 0,2 prosent fredag. (Vilkår)

Wiedswangs julekalender: Den brune julesuksessen
Kjetil Wiedswangs julekalender: Det gir en egen følelse å drikke gløgg i snøslaps på julemarked. Vår nyeste juletradisjon ble lansert av nazistene.
01:26
Publisert: