Et defekt program hos den New York-baserte storbanken Citigroup gjorde at kunder fikk feil rating på hundrevis av aksjer over en periode på fem år, skriver Financial Times.

Det var børs- og meglerbransjens selvregulerende organ i USA, Financial Industry Regulatory Authority (Finra), som torsdag kom med meldingen om at de har avdekket feil i Citigroups systemer.

Finra pålegger Citigroup en bot på 11,5 millioner dollar, tilsvarende 95 millioner kroner.

1800 aksjer

Over 38 prosent av aksjer og andre finansielle instrumenter som Citigroup har dekket skal i mellom februar 2011 og desember 2015 ha hatt feil rating. I enkelte tilfeller var aksjer markert med en kjøpsanbefaling når de skulle ha vært markert med en salgsanbefaling, hvilket betyr at bankens meglere har tatt kommisjoner for å gjøre transaksjoner som kunden egentlig ikke ville gjøre.

Feilen skyldes ifølge Finra problemer med en elektronisk datastrøm til et clearingselskap som banken ikke oppdaget. Det har påvirket over 1800 aksjer, til tross for at flere varsellamper blinket, ifølge Financial Times.

6,5 mill. dollar til kundene

– Monitoren og bruken av ufullstendige og uriktige ratinger kan få omfattende og uheldige konsekvenser for kundene. Selv når slike feil er forårsaket av teknologiske problemer, burde selskaper reagere kjapt for å ta tak i feilene, sier viseadministrerende direktør Susan Schroeder i Finra i meldingen.

Citigroup må betale en bot på fem millioner dollar til Finra og minst 6,5 millioner dollar til kunder som er blitt rammet av feilen.

Banken har akseptert bøtene uten hverken å innrømme eller benekte feilene.(Vilkår)

Audis flaggskip viser fremtiden
Audi A8 er en skikkelig baksetebil som viser teknologien som kommer i billigere modeller om kort tid.
01:44
Publisert: