De store amerikanske børsene faller ved åpning onsdag, etter at inflasjonstallene for januar 2018 viste en sterkere enn ventet prisstigning.

Investorer er bekymret for at den stigende inflasjonen vil tvinge Federal Reserve (Fed) til å sette fart på rentehevingsplanene, skriver CNN.

Slik ser det ut på Wall Street klokken 15.40 norsk tid:

  • Den brede indeksen S&P 500 er ned 0,36 prosent til 2,653 poeng
  • Den teknologitunge indeksen Nasdaq er ned 0,18 prosent til 7,002 poeng
  • Den smale Dow Jones-indeksen er ned 0,50 prosent til 24,518 poeng

Frykter rentehopp

Samtidig med inflasjonstallene kom detaljhandelen for januar inn på minus 0,3 prosent, mot ventede 0,2 prosent.

– Du har det verst tenkelige scenarioet med disse økonomiske tallene, sier sjefstrateg Art Hogan i B. Riley FBR, ifølge CNBC.

– Du har et sterkere enn ventet inflasjonstall og en svakere detaljhandel. Uheldigvis får inflasjonstallet mye mer oppmerksomhet enn normalt på grunn av lønnsveksttallet vi så i den seneste arbeidsmarkedsrapporten, sier han.

Antall sysselsatte utenfor landbrukssektoren i USA steg med 200.000 i januar, noe som var høyere enn ventet.

Den amerikanske konsumprisindeksen steg med 0,5 prosent i januar, sammenlignet med måneden før, ifølge ferske tall fra amerikanske statistikkmyndigheter. På forhånd var det ventet en prisøkning på 0,3 prosent.

På årsbasis steg prisene med 2,1 prosent, mens det var ventet en årsvekst i prisene på 2,0 prosent i januar, ned fra 2,1 prosent måneden før, ifølge estimater innhentet av Bloomberg News.

Etter oppgang

Onsdagens nedgang på Wall Street kommer etter tre dager på rad med oppgang, i kjølvannet av det som igjen var den svakeste uken samlet på to år.

Børsfallet i forrige uke ble startet av nettopp bekymringer rundt tiltagende inflasjon og tilhørende rentehopp.

Frykter for at den amerikanske sentralbanken må heve rentene mer og raskere enn tidligere forvente slår ut de mer langsiktige rentene.

Renten på tiårig amerikanske statsobligasjoner steg fra om lag 2,82 prosent til 2,88 prosent etter kunngjøringen av inflasjonstallene.

– Høyere renter er normalt dårlig nytt for aksjemarkedet, seniorøkonom Knut Magnussen i DNB Markets.

Markedet har allerede priset inn tre rentehevinger i USA i år. Det er på linje med det den amerikanske sentralbanken (Fed) har signalisert.

Fed har også signalisert at den ser for seg ytterligere tre rentehevinger i 2019. Magnussen mener mye tyder på at markedet nå begynner å ta dette innover seg.

Dollaren styrket seg umiddelbart på nyheten om at prisene i USA steg mer enn ventet i januar, og etter ti minutter kostet én dollar 7,94 kroner, opp fra 7,86 kroner før tallene ble publisert 14.30.(Vilkår)

Meretes utvalgte: – En god hvit burgunder til under 300 kroner er sjelden vare
En god hvit burgunder til under 300 kroner er sjelden vare. Merete Bø anbefaler Saint Romain fra ferske 2016-årgangen, delikat, mineralsk, perfekt til skreien.
00:56
Publisert: