Fortune 500 er en liste over de 500 største selskapene i USA målt i inntekter for siste regnskapsår. Listen er blitt sluppet årlig siden 1954, og blir laget av magasinet med samme navn.

Årets liste er det 66. i rekken, og førsteplassen inntas nok en gang av detaljvaregiganten Walmart. Ellers på toppen finner vi giganter som Apple, oljeselskapet ExxonMobil, Jeff Bezos' Amazon og Warren Buffetts Berkshire Hathaway.

I 2020 er det imidlertid blitt satt en ny rekord. Aldri før har så mange som 37 kvinner vært toppsjefer for de 500 største selskapene. I fjor var tallet 33, ifølge Fortune.

Likevel er andelen kvinnelige toppsjefer fortsatt svært lav. De 37 toppsjefene på årets liste utgjør 7,4 prosent av de 500 selskapene på listen.

Lorrain Hariton, som styrer den ideelle organisasjonen Catalyst, kaller 2020-listen for et «marginalt steg i riktig retning», og understreker at det fortsatt er en stor jobb som må gjøres.

– Med stadig flere kvinnelige toppsjefer blant Fortune 500-selskapene, må vi fremover være på ballen for å skape mer rettferdige, inkluderende og tilfredsstillende arbeidsplasser for alle, sier hun til CNBC.

Syv blant de 100 største

De siste ti årene har antallet kvinnelige toppsjefer i Fortune 500-selskapene holdt seg på rundt 20. Til sammenligning var antallet kvinnelige toppsjefer på listen kun to for 20 år siden.

«Antallet kvinner som styrer disse selskapene er påvirket av en rekke faktorer, blant annet endringer i ledelsen, eller selskaper som har vokst seg så store at de kommer inn på listen for første gang, eller falt i verdi så de havnet utenfor. Selv om listen ikke er et vitenskapelig studie av kvinner i amerikansk næringsliv, så gir det et verdifullt innblikk», skriver Fortune.

Blant de kvinnelige toppsjefene på listen er blant andre Carol Tomé, som i juni tar over som toppsjef for budfirmaet UPS, Heyward Donnigan i apotekkjeden Rite Aid, Gap-sjef Sonia Syngal og Jennifer Johnson, som tidligere i år tok over investeringsfondet Franklin Resources.

En trend Fortune har sett i årets liste er at mange av disse kvinnene styrer selskap som kommer langt nede på listen over de 500 største selskapene. Av de såkalte Fortune 100-selskapene, altså de 100 største selskapene målt i inntekter, har kun syv av dem kvinnelige toppsjefer.

Her finner man blant andre Mary Barra, sjef for General Motors, Corie Barry, toppsjef i Best Buy og Barbara Rentler i Ross Stores.

To tredjedeler av den amerikanske økonomien

Blant nykommerne på årets liste er blant annet Uber, som kommer inn på en 228. plass. I tillegg til å ta for seg totale inntekter, viser listen også hvor mange ansatte selskapene hadde ved utgangen av foregående regnskapsår. På 2020-listen troner Walmart øverst om man måler etter antall ansatte, og Amazon kommer inn på en annenplass.

Ifølge magasinet utgjør selskapene som kom med på årets liste to tredjedeler av den amerikanske økonomien.

Listen utgjøres av enten børsnoterte selskaper, eller selskaper som har offentliggjorte regnskap. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.