– Gårsdagens markedsutvikling er et av mange eksempler den siste tiden på at sentralbankene og deres støttekjøp trumfer negative nyheter om andre, mer fundamentale forhold. Det dominerende narrativet, altså historien, som driver markedene virker med andre ord fortsatt å være at sentralbankens støtte er så stor, og de fundamentale forholdene ikke er ille nok, til å hindre videre reprising av risikable aktiva.

Det skriver DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde i en rapport tirsdag.

Ved åpning var alle de toneangivende indeksene på Wall Street i pluss fra gårsdagens sluttkurs:

  • Den brede S&P 500-indeksen er opp 2,58 prosent.
  • Industritunge Dow Jones er opp 2,85 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite er opp 2,12 prosent.

Reddet av Fed

De tre toneangivende indeksene på Wall Street, teknologitunge Nasdaq, den brede S&P 500 og industritunge Dow Jones, åpnet alle bredt ned på ukens første handelsdag.

Så kom det en melding fra USAs sentralbank (Fed) om at de fra og med tirsdag skal begynne med kjøp av selskapsobligasjoner direkte i markedet.

Investorene på Wall Street reagerte umiddelbart positivt på meldingen, og sendte alle de tre indeksene opp. I snitt stengte de med en oppgang på rundt én prosent, og før åpning tirsdag ligger det an til å fortsette.

I førhandelen stiger alle de tre fremtidsindeksene mer enn én prosent.

Besto «en av sine største tester»

Tirsdag ettermiddag norsk tid kom tall for detaljhandel USA i mai. Tallene var oppløftende lesning for amerikansk økonomi. Detaljhandelsomsetningen i USA steg med 17,7 prosent på månedsbasis i mai, over det dobbelte av forventet stigning, som var på åtte prosent, ifølge TDN.

Om man ser på omsetningen uten salg av kjøretøy var den opp 12,4 prosent på månedsbasis, mot en ventet økning på 5,5 prosent.

De tilsvarende tallene for april måned var langt fra like positive. Da falt omsetningen i detaljhandelen med 16,4 prosent – langt lavere enn det forventede fallet på 12,3 prosent.

I forkant av at tallene ble kjent omtalte Borgen Gjerde det som at markedet ville bli satt på en av sine største tester hittil.

– Når man nå har lettet på disse begrensningene i store deler av landet, samtidig som inntektsutviklingen i mars og april har vært sterk på grunn av de generøse støttetiltakene til husholdningene, ventes det at mye oppdemmet etterspørsel skal føre til solid vekst i forbruket i mai. I hvor stor grad det faktisk gjør det kan gi en pekepinn på hvordan økonomien henter seg inn igjen, og om man får den «V-formede»-gjeninnhentingen som markedet priser inn, skriver hun.

Teknologitunge Nasdaq passerte som kjent 10.000-poenggrensen tidligere i juni, da indeksen nådde en ny toppnotering. Siden bunnen i mars har Nasdaq steget rett over 40 prosent. Dow Jones har i samme periode steget 38 prosent, mens S&P 500 er opp 37 prosent.

Forbereder milliarder til infrastruktur

Ifølge CNBC skyldes optimismen i markedet tirsdag at Donald Trump forbereder en milliardpakke til landets infrastruktur. Pakken skal ha en ramme på 1000 milliarder dollar.

Økonominettstedet viser til en sak fra nyhetsbyrået Bloomberg, som har vært i kontakt med kilder med kjennskap til saken. Ifølge Bloomberg er majoriteten av midlene satt av til tradisjonell infrastruktur som veier og broer, men en andel er også reservert til utbygging av 5G-nettverket og bredbånd i grisgrendte strøk.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell skal tirsdag og onsdag til høring i Kongressen, som en del av de to årlige høringene foran de folkevalgte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.