Donald Trump har igjen fått aksjemarkedene til å skjelve gjennom å varsle toll på kinesiske varer for ytterligere 300 milliarder dollar. Dermed vil all amerikansk import for Kina stå overfor tollbarrierer.

Presidentens twitter-melding bidro til å senke Wall Street torsdag og asiatiske børser faller kraftig i morgentimene fredag. Det samme gjør Oslo Børs, som i skrivende stund er ned 1,5 prosent.

Parallelt har nyheten egenhendig sørget for å barberer oljeprisen med tre dollar fatet.

- Dårlig valgstrategi

Porteføljeforvalter Shakeb Syed i kapitalforvaltningsvirksomheten DNB Asset Management mener det vanskelig å vite i hvilken grad Trump kommer til å gjennomføre det han truer med, som alltid.

– Den grunnholdningen vi har hatt i vårt markedssyn og i posisjoneringen i porteføljen er at det ikke kommer en fullskala handelskrig. Det vil i tilfelle måtte revurderes skulle truslene materialisere seg, sier Syed til DN.

Han viser til at det kun er ett år til det amerikanske presidentvalget, der Trump stiller til gjenvalg. Innføring av toll vil i første rekke ramme amerikanske velgere, som er den gruppen Trump mest ønsker å blidgjøre, påpeker forvalteren.

– Det er en ekstremt dårlig valgstrategi. Innføring av toll på importvarer påvirker ikke bare Kina og handelsbalansetall, men man får en direkte effekt på den amerikanske konsumenten, egentlig en indirekte skatt. Det er det logiske argumentet, men spørsmålet er om Trump opptrer rasjonelt, sier Syed.

- Bøller

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener Trump nå bøller med både Fed og Kina.

Trump var lite fornøyd med at Den amerikanske sentralbanken kun kuttet renten 0,25 prosentpoeng onsdag, og samtidig antydet færre rentekutt enn markedet har antatt.

Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea.
Kjetil Olsen, sjeføkonom i Nordea. (Foto: Didrik Linnerud)

«At Trump tvitrer dette dagen etter at Fed har senket renten for første gang på ti år er neppe en tilfeldighet. Fed viser til usikkerheten og de negative virkningene av handelsuroen som den viktigste faktoren bak rentekuttet, men er usikre på hvor mange flere rentekutt det er behov for. Trump ønsker renten videre ned. Dermed tenker han kanskje at litt mer uro nok får Fed til å senke videre. Så kan han heller «make a great deal» når renten er kommet ytterligere ned.

Han støttes av Syed.

– Det kan ikke utelukkes at Trump gjør dette egentlig som et pressmiddel på Fed, fordi sentralbanken ikke ga signaler om at videre rentekutt er en done deal, som markedet, og Trump, hadde forventet, sier forvalteren.

Rammer populære varer

Trump innførte i september 2018 ti prosent toll på varer fra Kina for 250 milliarder dollar. Satsen ble i mai i år økt til 25 prosent.

Torsdag varslet han en toll på ti prosent for den gjenværende del av den kinesiske importen, som inkluderer konsumvarer som mobiltelefoner, bærbare pc-er, leker og elektroniske produkter, fra 1. september.

Dermed vil kinesiske varer for 600 milliarder dollar møte tollbarrierer i det de tas inn i USA.

Frykter forverring

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror vi ikke har sett det verste, og mener det er åpenbart potensial for at tollsatsen kan øke videre. Gårsdagen nyhet bekrefter hennes forventning om at handelskrigen ville eskalere.

Sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets.
Sjeføkonom Kjersti Haugland, DNB Markets. (Foto: Petter Berntsen)

«Handelskrigen eskalerer, som vi forventet. Det er trolig at tollnivået vil øke ytterligere i fremtiden, til 25 prosent, som for de andre varene», skriver hun i en oppdatering fredag.

Kina vil implementere mottiltak dersom USA insisterer på å innføre nye tariffer, melder det kinesiske utenriksdepartementet fredag, ifølge TDN Direkt.

Kinas utenriksminister Wang Yi, her under det asiatiske toppmøtet ASEAN i Bangkok fredag.
Kinas utenriksminister Wang Yi, her under det asiatiske toppmøtet ASEAN i Bangkok fredag. (Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/NTB Scanpix)

På et møte mellom sørasiatiske land i Thailand fredag sier Kinas utenriksminister Wang Yi at tarifføkning ikke er veien for å løse handelsfriksjonene mellom Kina og USA.

-Jeg er klar over annonseringen. Ytterligere tariffer er definitivt ikke en konstruktiv vei for å løse økonomiske- og handelsfriksjoner. Det er ikke rett vei, sa Wang Yi, ifølge TDN Direkt, som viser til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.