De amerikanske børsene reagerte kraftig på USAs sentralbanks beslutning om å heve styringsrenten til 2,5 prosent ved årets siste rentemøte. Rett før beslutningen ble lagt frem klokken 20.00 var alle indeksene opp rundt ett prosent. Så startet fallet.

Ved stengetid var alle ned godt over ett prosent:

  • S&P 500 falt 1,45 prosent.
  • Dow Jones 1,44 prosent.
  • Nasdaq falt 2,17 prosent.

Rentebeslutningen betyr at USAs sentralbanksjef Jerome Powell nok en gang trosser president Donald Trumps ønsker.

Dette er Powells fjerde renteøkning i år.

I en uttalelse peker sentralbanken på at det økonomiske nivået i landet er bra, og spesielt jobbmarkedet.

Sentralbanken varsler også at de vil øke renten ytterligere to ganger i løpet av 2019. Det er en nedjustering fra de tre justeringene som tidligere er blitt varslet.

De siste ukene har de fleste forventet en renteøkning, men i timene før beslutningen økte usikkerheten etter den dramatiske desembermåneden på Wall Street.

Det ligger an til å bli den verste desembermåneden siden 1931, og flere spekulerte i om sentralbanken vil utsette renteøkningen for å demme opp for børsfallet.

På en pressekonferanse etter rentebeslutningen sa Powell at økonomien til USA går veldig bra, og at den vil fortsette å gjøre det fremover.

Han mener det er viktig å heve rentene til et nivå som er vanlig i en normal økonomi.

– Etter finanskrisen ga vi landet tid til å komme på bena igjen. For tre år siden tok vi beslutningen om å gradvis øke renten igjen, sa han.

XXL-gründer Øivind Tidemandsen: -Jeg har kjøpt en tredjedel av julegavene mine på XXL
00:35
Publisert:


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.