Etter noen tunge dager på Wall street, stenger de tre hovedindeksene opp tirsdag. Dette skjer etter at Federal Reserve-sjef Jerome Powell i en høring i Senatet i Kongressen i Washington, D.C. varslet en strammere pengepolitikk for å få bukt med galopperende inflasjonstall.

Uttalelsen blir godt mottatt av markedet, som sender alle de toneangivende indeksene opp. Slik så det ut etter stengetid på mandag:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,92 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen steg 0,51 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,41 prosent.

Spenning rundt inflasjonstall

I november var inflasjonen i USA oppe i 6,8 prosent, noe som er det høyeste nivået siden 1982. Onsdag slippes inflasjonstallene for desember, noe både Fed og markedene kommer til å følge nøye med på.

Det har vært spekulert i om rentehevingene og nedtrappingen av støttekjøp fra USAs sentralbank vil gires opp på bakgrunn av de høye inflasjonstallene. Det er noe som har dempet investorenes optimisme på vei inn i det nye året.

I forbindelse med at Powell stiller til gjenvalg som Fed-sjef, hadde han tirsdag en høring med Senatets finanskomité. I sitt vitnesbyrd erklærte Powell at USAs økonomi både er sunn nok og trenger en strammere pengepolitikk.

– Dersom ting utvikler seg som forventet vil vi normalisere politikken, noe som betyr at vi kommer til å avslutte våre aktivakjøp i mars, og øke renten i løpet av året, sa Powell ifølge CNBC.

Forrige uke bidro forventningene om rentehevinger til en nedgang på teknologiindeksen Nasdaq. Samtidig begynte renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, ofte omtalt som tiåringen, å stige. Mandag før børsåpning lå tiåringen på 1,79 prosent, opp fra rundt 1,3 prosent for en måned siden.

Men til tross for Powells uttalelse i Senatet gjør tar Nasdaq seg markant opp tirsdag.

I sin morgenrapport tirsdag pekte Handelsbanken på godt korona-nytt som en faktor.

– Meldinger om at koronasmitten i New York kan ha nådd toppen nå, om lag en måned etter at byens første omikrontilfelle ble registrert, har nok bidratt positivt, heter det i Handelsbankens rapport.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.