Økonomiprofessor Kjell G. Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener det er et problem at oljesjefer kan tjene titall millioner uavhengig av markedssituasjonen og ståa i bedriften. Oljeprisen er halvert siden ifjor sommer og ligger på rundt 57 dollar fatet.

DN skriver i dag om toppsjefen i oljeselskapet African Petroleum, Stuart Lake (52), som satt igjen med 22 millioner kroner ifjor i lønn, bonus og andre godtgjørelser. Det til tross for at selskapet han leder har tapt én milliard kroner de to siste årene.

Lake ble ansatt i februar ifjor.

Tapte 300 millioner – tjente 22 dnPlus  (krever innlogging)

Stuart Lake er dermed den best betalte av toppsjefene i de børsnoterte oljeselskapene i Norge. African Petroleum er et australsk leteselskap, men er notert på markedsplassen Oslo Axess.

– Dette selskapet gjør det ikke særlig godt, og likevel får de høye bonuser. Det er et generelt problem med måten en lager kontrakter for ledere på. Lederlønningene gis ikke ut fra hvordan bedriften gjør det, nedsiden eller sammenlignet med andre næringer, sier Salvanes.

– Helt frem til nå har oljenæringen gått svært godt selv om du har vært den dårligste lederen i verden, så har du fått store bonuser på grunn av oljeprisen, sier professoren.

Kamp om superstjernene

Han forstår til dels African Petroleum Corporations argument om at det må gi høye lønninger for å kapre de beste hodene.

– Alle bedrifter vil ha de beste lederne, erkjenner han.

– Dette er et marked for superstjernene, og det er få som er gode. Og for å få de gode, må du betale veldig mye.

Om kritikken fra Salvanes sier finanssjef Stephen West i African Petroleum:

– Vi er ikke uenige i hans betraktninger om prinsipper for lederlønninger, men vi mener han tar feil om utviklingen i selskapet. Vi har styrket våre posisjoner betraktelig i Vest-Afrika og har lisenser som potensielt kan inneholde mer enn 7,3 milliarder fat olje, ifølge tredjeparts beregninger.

West begrunner Stuart Lakes lønnspakke med at han er svært dyktig til å finne olje og må lønnes på internasjonalt nivå.

– Vi vil finne olje, og for å føre en aggressiv leting, må vi ha med en person som Stuart Lake, sier finansdirektøren.

Lake tjener betraktelig mer enn tidligere Statoil-sjef Helge Lunds 13,8 millioner kroner i 2013. Lund har fått et gigantisk lønnshopp som fersk sjef i britiske BG Group, der han i løpet av fem år kan tjene 890 millioner­ kroner.

Lunds lønnspakke skapte rabalder lenge før han startet i jobben.

Les også:

Helge Lund «tyvstarter» i ny jobb

Presset frem lønnsendring dnPlus (krever innlogging)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.