Den kinesiske sentralbanken kunngjorde søndag at den reduserer bankenes reservekrav med ett prosentpoeng. Det tilsvarer en kontantinnsprøytning i banknæringen på omkring 110 milliarder dollar, over 900 milliarder kroner, ifølge CNBC.

Det er fjerde gangen i år at Kina velger å redusere kapitalkravet. Sentralbanken karakteriserer grepet selv som «rimelig og nøytralt», og mener at de hverken prøver å bremse eller stimulere økonomien.

– Nervøs

Handlingen tolkes imidlertid som at Kina stålsetter seg for tøffere tider, og at landet frykter konsekvensene av en langvarig handelskrig med USA.

Det er mer enn Kina hittil har vært villig til å innrømme.

– Kina er litt nervøs. Det er litt for sterk motvind som trekker i deres retning og jeg tror det er riktig å forberede seg på det verste og håpe på det beste, sier rentesjef Gareth Nicholson i Bank of Singapore til CNBC.com.

Beijing offentliggjorde i forrige måned en 71 siders rapport på de økonomiske utsiktene som slå fast at kinesisk økonomi er «svært motstandsdyktig» og at myndighetene ikke frykter enn handelskrig.

Advarer

Under et økonomiseminar i Tianjin, Kina i september uttalte visekonsernsjef i det kinesiske finanstilsynet, Fang Xinghai, at det verste som kunne skje var at USA innført toll på all kinesisk import. Det ville i tilfelle kun ramme 0,7 prosentpoeng av Kinas vekst, påpekte han, ifølge CNBC.

Sentralbankens oppmykning av bankenes reservekrav antyder at ikke alt er rosenrødt.

Fraser Howie, en uavhengig analytiker som har skrevet bøker om Kinas finansielle system, er ikke optimistisk.

– Kina står trolig overfor sin verste periode siden den globale finanskrisen. Alle nyheter er imot dem. De ønsker selvsagt å tone ned alt snakk om panikk eller nærstående panikk … men de er tydelig på at det ikke er «business as usual» i Kina, sier Howie til CNBC-programmet «The Rundown».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator Bård Bjerkholt forteller deg om årets overraskelser i statsbudsjettet
01:36
Publisert: