For 13 år siden grunnla Agnete Fredriksen, sammen med sin veileder Bjarne Bogen og hans professorkollega Inger Sandlie, bioteknologiselskapet Vaccibody. Målet var å finne en terapeutisk vaksine som mobiliserer kroppens eget immunforsvar i kampen mot kreft.
Fredriksen var den som designet og utviklet de første vaksinemolekylene, og i februar ble det klart at Vaccibody skal teste vaksinene på pasienter i samarbeid med den sveitsiske legemiddelgiganten Roche. Nyheten sendte verdien på selskapet i taket, til om lag 6,1 milliarder kroner.
Siden den tid har selskapets markedsverdi fortsatt å skyte til værs. Selskapet er nå verdsatt til 6,8 milliarder kroner. Det betyr at på under tre måneder har selskapets markedsverdi økt med godt over en halv milliard kroner.
Ser ikke på aksjekursen
Tirsdag la selskapet frem en fersk rapport for første kvartal, der resultat før skatt i kvartalet endte på minus 31,4 millioner kroner, mot minus 19,9 millioner i første kvartal 2019.
Selskapet har gjennom kapitalinnhentinger sikret seg en solid egenkapital, og har ifølge regnskapene 254,6 millioner kroner på bok per 31. mars. Det er snaut 87 millioner kroner mindre enn ved samme periode året før.
– Vi har stor tiltro til det nye strategiske satsingsområdet som omhandler smittsomme sykdommer, og har lykkes med å tiltrekke oss et av de klokeste hodene innenfor feltet til å drive strategien, sier Michael Engsig, sjef i Vaccibody.
Han mener første kvartal i år har gitt et godt bilde på hvordan selskapet kommer til å se ut i tiden fremover. Engsig sier at fremdriften i de ulike prosjektene har gjort at selskapet har klart å unngå forsinkelser på den kliniske studien med personlig kreftvaksine som er blitt kalt N-01.
Engsig beskriver denne studien som den viktigste.
Selskapet hadde syv testsentre ved utgangen av kvartalet, og har planer om å åpne ytterligere to innen tredje kvartal i år.
På spørsmål om hvordan han forholder seg til selskapets markedsverdi, og hvordan den de siste månedene har steget kraftig, svarer Engsig:
– Mitt fokus er ikke å forholde meg til aksjekursen på daglig basis, men å sørge for at det er fremdrift i prosjektene vi holder på med til fordel for våre pasienter og aksjonærer.
Sitter på opsjoner
Da DN sist omtalte gründer Fredriksen hadde hun ingen aksjer, men hadde fått tildelt såkalte warrants – en type opsjoner – som ga henne rett på 886.880 aksjer i selskapet. I slutten av februar var disse verdt minst 85 millioner kroner, fratrukket det hun må betale når hun innløser opsjonene.
Med dagens kurs på 120 kroner aksjen i det såkalte gråmarkedet, betyr det at Fredriksen sitter på verdier i selskapet på over 100 millioner kroner, minus verdien på innløsingen av opsjonene.
– Jeg må innrømme at jeg kommer fra en lærerfamilie og har aldri forholdt meg til slike verdier. Det er den teknologiske utviklingen som driver meg, ikke aksjekursen, sa Fredriksen til DN i februar.
DN har vært i kontakt med Fredriksen tirsdag, som henviste til toppsjef Engsig for kommentarer.
Pål Falck, aksjeanalytiker i Arctic Securities, uttalte til DN i slutten av februar Vaccibody var et selskap han holdt øye med. På den tiden hadde han en kjøp-anbefaling, og fikk rett i at kursen skulle opp fra 110 kroner. Om aksjen når 132 kroner slik han den gang spådde, gjenstår å se. I skrivende stund er kursen 120 kroner, og Falck har opprettholdt kjøpsanbefalingen.
– Ut fra det de har vist og det de studiene har gående, så mener jeg aksjen har en riktig pris. Det er tydelig at det er en forventning i markedet om at det kommer positive ting eller resultater, sier Falck.
Han peker blant annet på at selskapet ikke har gitt en klinisk oppdatering siden november i fjor, og at det ligger i kortene at en ny oppdatering er rundt hjørnet. Da vil investorer få et innblikk i hvordan de kliniske testene/studiene og de andre prosjektene til selskapet går.
– I tillegg starter de straks samarbeidsstudien med sveitsiske Roche, som det er knyttet forventning til. Jeg tror det er disse faktorene som har drevet aksjen, sier Falck.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.