Agnete B. Fredriksen (44) har solgt unna 282.000 aksjer i Nykode Therapeutics (tidligere Vaccibody) til en gjennomsnittlig kurs på 74,6 kroner per aksje. Det tilsvarer et salg på nærmere 21 millioner kroner.

Det fremgår av en børsmelding fredag.

Ifølge Fredriksen selv er årsaken til aksjesalget å dekke inn en kommende skatteregning i forbindelse med realisering av aksjeopsjoner.

Fredriksen startet immunteknologiselskapet Vaccibody fra Bogens laboratorium på Rikshospitalet i 2007 sammen med sin veileder Bjarne Bogen og hans professorkollega Inger Sandlie. I dag er det et norsk børseventyr som har est ut til 21,7 milliarder kroner på Oslo Børs.

– Har du fortsatt tro på selskapet?

– Absolutt. Nykode har aldri før hatt så store muligheter for å lykkes. Samtidig har vi fått inn penger til å bygge selskapet, ansette kompetente medarbeidere, og sette fart på alle våre spennende produkter, sier Fredriksen til DN fredag kveld.

Etter salget sitter Fredriksen igjen med 48.000 aksjer, samt en posisjon på 3,8 millioner aksjeopsjoner med frivillig innløsning. Disse har i dag en papirverdi på rundt 286 millioner kroner, minus innløsningskostnaden. Samlet betyr det at gründeren har verdier i selskapet for drøye 285 millioner kroner.

Ifølge tall fra kredittopplysningsselskapet Bisnode hadde Fredriksen en inntekt på 26,1 millioner kroner i 2020, og var ved årets utløp oppført med en formue på 13,3 millioner kroner. Rett før jul i fjor innløste hun 247.500 aksjerettigheter, og i stedet for å beholde aksjene solgte hun dem til en gevinst på rundt 16 millioner kroner.

Flere innsidere med kjøp

Samtidig som meldingen om at gründer Agnete Fredriksen selger unna aksjer, ble det også klart at milliardær Jan Haudemann-Andersen laster ytterligere opp i vaksineselskapet.

Investoren har gjennom sitt investeringsselskap Datum AS fredag kjøpt ytterligere 94.000 aksjer i vaksineselskapet.

Etter kjøpet sitter Haudemann-Andersens investeringsselskap på totalt 40,35 millioner aksjer, tilsvarende tre milliarder kroner.

I tillegg til Haudemann-Andersen har også en rekke andre innsidere i selskapet kjøpt aksjer fredag:

  • Rasmussengruppen as har kjøpt 94.000 aksjer.
  • Caaby AS har kjøpt 9.400 aksjer.
  • Victoria India Fund AS (Andenaesgruppen) har kjøpt 84.600 aksjer.

– Har disse kjøpene en sammenheng med ditt salg?

– Ja. Jeg ønsket å dekke en personlig skatteforpliktelse, og den aksjeposten var det andre innsidere som var interessert i å kjøpe til markedskurs, avslutter Fredriksen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.