Det britiske pundet henter seg litt inn mot den amerikanske dollaren og euroen tirsdag morgen.

I skrivende stund er ett pund verdt 1,0681 dollar og 1,1189 euro, altså noe høyere enn etter mandagens stup som sendte pundet så lavt som 1,0350 mot dollaren – en historisk bunnotering.

Samtidig er det likevel økende tro i markedet på at turbulensen ikke er over.

I opsjonsmarkedet viser handler at investorene venter ytterligere fall for den britiske valutaen, og stemningen er nå på sitt mest pessimistiske siden 2016. Det prises inn en 43 prosents sjanse for at pundet vil falle til én dollar innen året er omme, ifølge Bloomberg.

Et slikt scenario har de siste tiårene vært mer eller mindre utenkelig.

– Jeg tror det kommer til å bli verre, uheldigvis, sier Nomura-strateg Jordan Rochester til Bloomberg. Også analytikere hos Morgan Stanley tror pundet vil falle til én dollar eller under.

Vil ikke nøle

Det britiske pundet har fått seg et par skikkelige trøkker de siste handelsdagene, etter at den britiske finansministeren Kwasi Kwarteng i slutten av forrige uke la frem planer om de største skattekuttene siden 70-tallet, som innebar en lang rekke forskjellige skattekutt for bedrifter og husholdninger.

Mandag ble det spekulert i om Bank of Englands sjef, Andrew Bailey, ville komme med en melding som kunne berolige markedet – enten i form av en tale eller noe så ekstremt som å løfte styringsrenten fra dagens 2,25 prosent.

Ut på ettermiddagen gikk sentralbanken ut med følgende melding:

– Banken følger veldig nøye med på utviklingen i finansmarkedene i lys av de signifikante reprisingene av finansielle papirer.

Natt til tirsdag steg pundet opp mot én prosent etter et fall på over seks prosent de siste fem dagene. Det er ikke mer enn et år siden at ett pund var verdt 1,4 dollar, mens man må tilbake til 2008 for å finne sist gang pundet var verdt to dollar.

Sist gang pundet var så svakt mot dollaren som de siste dagene var i 1985, da verdens stormakter gikk sammen for å redusere dollarens verdi.

Den amerikanske valutaen blir ofte sett på som en trygg havn i urolige tider, og pundet var allerede under press fra dollaren før fallet den siste uken. Delvis fordi høye energipriser øker Storbritannias handelsunderskudd, samtidig som at USAs sentralbank øker renten raskere, har gjort at dollaren har styrket seg den siste tiden. Stupet kom som kjent etter Truss-regjeringens skatteforslag som er ment å demme opp for den dempede økonomiske veksten.

Det står i sterk kontrast til Bank of Englands kamp mot den skyhøye inflasjonen, der høyere renter er det viktigste våpenet.

Ikke aktuelt med kriseheving

I mandagens melding gjorde Bank of England det klart at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å heve renten, og at det eventuelt vil bli gjort på neste rentemøte for å få inflasjonen ned på målet om to prosent.

Altså ble en kriseheving utelukket.

Strategene hos Nomura har nå senket sitt mål for den britiske valutaen, og anslår nå at ett pund vil være verdt om lag 0,975 dollar ved utgangen av 2022. Meglerhuset anslår at pundet vil falle under én dollar i løpet av november.

Hos Morgan Stanley ventes det at ett pund vil være verdt én dollar på slutten av året.

– Strammere pengepolitikk, som øker bekymringene om vekst og finansiell stabilitet, enten direkte eller indirekte, er usannsynlig at vil løfte pundet, heter det i en analyse fra Morgan Stanley, gjengitt av Bloomberg.

Ifølge den britiske avisen Financial Times sørget valuta-turbulensen mandag også for en kraftig nedgang i markedet for britiske statsobligasjoner, som hadde sin verste dag siden tidlig på 1990-tallet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.