Norske kroner utvider gårsdagens svekkelse mot ledende valutaer og én euro ble handlet til rekordhøye 10,3116 kroner noe etter klokken 12.00 tirsdag. Aldri før har euroen kostet mer.

Det kan imidlertid være en god tid for dem som har solgt ferieboligen i Spania, eller vil sikre valuta og for eksportører, mener valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

En euro koster nå 10,27 kroner, en amerikansk dollar handles nå til 9,25 kroner, et britisk pund handles til 11,90 kroner, en svensk krone handles til 0,95 kroner og en dansk krone handles til 1,37 kroner.

Uklare drivere

Ekspertene i landets banker og meglerhus fortsetter å klø seg i hodet over forklaringer på kronesvekkelsen. Alle leter de etter driverne.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal. DNB Markets.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal. DNB Markets. (Foto: Gunnar Lier)

– Vi har egentlig bare registrert at det er en kraftig svekkelse i dag, og jeg kan ikke se helt hva som er driverne, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til DN tirsdag.

Han støttes av analytiker og valutastrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

– Det er veldig vanskelig å se hva som driver det, det er ingen åpenbare triggere, med et relativt godt risikosentiment, sier han til DN.

Les også: DN-kommentator Terje Erikstad: Ingen har filla peiling på hvorfor kronen er så svak dnPlus

Kronen har svekket seg over lang tid.

Mens man tidligere i år så kronen etablert mot euro på nivåer mellom 9,60-9,80 kroner, ble dette brutt i månedsskiftet juli – august, før euroen styrket seg ytterligere mot kronen i oktober, påpeker analytikeren.

– For tidlig å si

Bernhardsen tror svekkelsen skyldes en kombinasjon av flere ting. Blant annet har mange lånt i svenske kroner og kjøpt norske kroner, en populær posisjon, som nå kan være i ferd med å reverseres, mener han.

Analytiker og valutastrateg Joachim Bernhardsen, Nordea Markets.
Analytiker og valutastrateg Joachim Bernhardsen, Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Når det går så mye som det nå gjør, uten at det ligger drivere bank, så er det lett å tro at det posisjonsdrevet. Det er vanskelig å se all flyten, men svenske kroner mot norske (lang norske), har vært en veldig populær posisjon hele året, og da blir det trangt når alle skal ut samtidig, sier Bernhardsen.

Han tror også mange investorer er motvillig til å kjøpe kronen på denne tiden av året, da norske kroner normalt er svakere. Dermed oppstår ytterligere salgspress, ettersom man ikke har en etterspørsel som møter selgerne.

– Vi er nå i rekordsvak krone mot euro, og hvor dette skal gå hen er vanskelig å si. Det er for tidlig å si at bunnen er nådd. Men, sett i et lengre perspektiv er 10,30 (euro mot kronen, red.anm.) veldig fine nivåer for dem som skal sikre valuta, har solgt ferieboligen i Spania og skal konvertere eller for norske eksportører, sier Nordea-strategen.

«Grønt skifte»

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets har tidligere påpekt at mens kronesvekkelsen ikke kan forklares ut ifra oljeprisutviklingen, kan man finne forklaring i aksjeutviklingen til oljeselskapene.

Han tror investorene tar inn over seg det grønne skiftet, der oljeselskapene prises langt lavere enn normalt i forhold til oljeprisen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets. (Foto: Elin Høyland)

– De fleste kronekursmodeller bruker oljeprisen for å kalkulere kursutviklingen, og de har bommet stygt det siste året. Men legger vi inn oljeaksjer i modellene i stedet for oljeprisen, forklarer vi det aller meste av nedgangen i kronekursen, sa han til DN nylig.

– Må lete andre steder

Bernhardsen er ikke direkte uenig i resonnementet, men mener det ikke kan forklare de korte svingningene, der euroen har styrket seg 0,30 kroner måned for måned siden i sommer.

– Det kan godt være at kronen kan ha gått slik (i tråd med oljeaksjene, red.anm.) over tid, om man ser på trenden. Men jeg tror man må lete litt andre steder når man får så store bevegelser på kort tid, som i dag, sier Berendsen.

Han er ydmyk for at årsakene ikke er lett tilgjengelige.

– Det er ikke noe veldig konkret som tilsier at kronen skal være der den er. Vi leter alle etter driverne, men sliter med å finne dem, det er ikke til å komme fra, sier analytikeren.

Andreassen i Sparebank 1 Markets har også sammenlignet kroneutviklingen med valutakursene til Canada, Australia og Sverige, som har fulgt kronekursen ned.

Landene har opplevd en lik utvikling etter finanskrisen, og der andre har nedbetalt gjeld, lånt mye mer.

– Men nå er det mulig at et ti års nachspiel kan gå mot slutten. Kredittveksten dempes, helt parallelt. Realprisene på bolig har flatet ut eller falt. Kanskje markedene værer noe, sier Andreassen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.