Den norske kronen fortsetter å svekke seg torsdag etter å ha blitt handlet til rekordsvake nivåer mot euroen onsdag. Svekkelsen gjør seg også gjeldende mot dollar, der kronen er på sitt svakeste på 18 år.

Torsdag morgen koster en euro 10,1772 kroner, en dollar 9,1946 kroner, ett britisk pund 11,7363 kroner og en svensk krone 0,9390 kroner.

– En dag den helst vil glemme

Rente- og valutastrateg Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets påpeker at kronesvekkelsen onsdag var betydelig større enn for den svenske kronen.

Det tyder på at det kronespesifikke faktorer som har drevet fallet, mener hun.

«Den norske kronen hadde..(..) en dag den kanskje helst vil glemme i går, da den svekket seg til nær det svakeste nivået noensinne mot euro», innleder i sin valutakommentar i DNB Markets' morgenrapport.

Venter ytterligere fall

Hverken nøkkeltall, oljepris eller andre fundamentale forhold kan forklare hvorfor kronen svekket seg så mye som den gjorde i onsdag, mener hun.

Samtidig er det heller ikke en helt tilfredsstillende forklaring at den generelle risikoappetitten ikke var helt på topp onsdag, ifølge henne.

«Det som er sikkert er at etter å ha stabilisert seg i intervallet 9.50-9.80 mot euro fra slutten av 2017 og gjennom første halvår i år, har euro mot norske kroner trendet tydelig svakere siden i sommer. Vi tror denne trenden fortsetter en liten stund til, og at kronen vil handle så svakt som 10,20 mot euro innen utgangen av året», skriver DNB-strategen.

– Enda tøffere tider i vente

Spådommen er basert at stemningen i markedet kommer til å forverre seg i månedene fremover, ettersom håp om en løsning i handelskrigen mellom USA og Kina svinner hen og global økonomi viser ytterligere svakhetstegn, påpeker hun.

«Kronen har en tendens til å svekke seg gjennom fjerde kvartal, og det, kombinert med mer ruglete markeder, peker mot at den norske kronen har enda tøffere tider i vente de nærmeste månedene», skriver Borgen Gjerde.

– Ingen åpenbare forklaringer

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets finner heller ikke noen enkel forklaring på kronesvekkelsen.

Han peker på at den positive rentedifferansen mot europa har krympet 6–7 rentepunkter i rentemarkedet (desto høyere rentedifferanse, jo sterkere utvikling i valutaen), samtidig som at risikoappetitten i markedet, som har vært førende for kronen de siste kvartalene, har fått seg et løft.

– Vi finner ingen åpenbare forklaringer på hvorfor kronesvekkelsen har vært så stor, sier Knudsen til DN.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen, Handelsbanken Capital Markets.
Valutastrateg Nils Kristian Knudsen, Handelsbanken Capital Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Sesongmessig de siste årene har kronen svekket seg spesielt i fjerde kvartal, og inn mot årsskiftet.

– Når vi kjører modeller og ser på hvordan historien har vært, får vi gjerne noen uforklarlige utfall på kursen, noen «uteliggere». Vi er tidlig i kvartalet ennå, så det vi kan trekke ut av dette er at vi må kanskje belage oss på en god del svingninger fremover, sier valutastrategen til DN.

Han mistenker at det kan ha en sammenheng med at investorer reduserer eksponeringen i løpet av årets siste kvartal, som de siste årene har ført til relativt store bevegelser i kronekursen.

Handelsbanken forventer i likhet med DNB Markets at kronen vil svekke seg ytterligere, og at en euro koster 10,20 kroner ved årsskiftet. Meglerhuset venter også at euroen vil koste over 10 kroner i snitt for 2020.

Øker sjansen for renteøkning

Nordea-strateg Lars Mouland finner heller ingen åpenbare forklaringer. Samtidig kan utsikter til høyere statlig pengebruk fra Tyskland, med dertil sterkere euro ha startet svekkelsen, mener han.

«Til tross for uendret oljepris, bedre nyheter om brexit og noe høyere renteforskjell mot euro, svekket norske kroner seg i går mot omtrent alle verdens valutaer», skriver han i meglerhusets morgenrapport torsdag.

«Norske kroner svekket seg særlig mye mot svenske kroner, noe som kan tyde på at mange har gitt opp håpet om at norske kroner skal styrke seg mot svenske som følge av divergerende sentralbankpolitikk, skriver han.

Mouland peker også på at Norges Bank siden forrige rentemøte har vi sagt at norske kroner vil svekke seg mot årsslutt. Skulle kronen fortsette å holde seg svak, øker det sjansen for ytterligere renteøkning fra Norges Bank etter nyttår, mener han.

«Mange investorer tenker at norsk økonomi er særlig utsatt når veksten i verden svekkes, og glemmer å se på at norskproduserte varer og tjenester er svært etterspurt til tross for svakere industriproduksjon globalt», skriver strategen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.