Onsdag ettermiddag noteres EURNOK under 11 kroner, som betyr at euroen nå koster under 11 kroner.

Kronen har nå styrket seg betydelig etter den kraftige svekkelsen i mars.

Nordea Markets mener det er flere forhold som driver kronen nå, herunder et godt risikosentiment i markedet den siste tiden, som er positivt for en risikosensitiv valuta som norske kroner.

Videre peker meglerhuset på mindre risiko for en total kollaps i oljeprisen og at oljeprisen har kommet seg noe opp igjen. På toppen av dette kommer Norges Banks kronekjøp.

Tirsdag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett for 2020 som innebærer en bruk av oljeinntekter på nær 420 milliarder kroner. Det tilsvarer 4,2 prosent av kapitalen i Statens pensjonsfond utland.

«Kronekjøpene begynner å bli en betydelig sum og vi mistenker at det er en av årsakene til kronestyrkelsen. Etter at Norges Bank økte kronekjøpene tidligere i år har vi sett at kronen har reagert mindre på lav oljepris», skriver meglerhuset.

Men meglerhuset konkluderer med at usikkerheten for norske kroner fremover først og fremst er relatert til hvorvidt den positive tonen i aksjemarkedene opprettholdes.

«Skulle aksjer falle på nytt er det dårlig for NOK. Lenger frem har vi tro på at NOK kan styrke seg noe mer, med blant annet Norges Banks kronekjøp og utsikter til en noe høyere oljepris etter koronakrisen, som de viktigste positive driverne», skriver Nordea Markets.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.