– Dårlig stemning i markedene generelt er dårlig nytt for kronen, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til DN.

Kronesvekkelsen tiltar torsdag ettermiddag, etter at oljeprisen faller over fem prosent og bikker under 40 dollar fatet.

Kronen svekker seg kraftig mot både euro og dollar. Dollaren har nå blitt 2,19 prosent dyrere i løpet av dagen, noe som er en markert kronesvekkelse.

Bortsett fra under koronakrisen er det tre og et halvt år siden sist kronen svekket seg to prosent på en dag.

En dollar koster nå 9,50 kroner, mens euroen koster 10,81 kroner.

Svekkelsen kommer etter at kronen har styrket seg tre uker sammenhengende blant annet som følge av økt risikoappetitt og stigende oljepris.

– Grunnen til at kronen svekker seg mye i dag er at børsene er ned, oljeprisene faller og koronafrykten er tilbake. I slike situasjoner, da selger man kroner. Kronen ses ikke på som en trygg havn. Det er en valuta man skyr når det er dårlig stemning i markedene, forklarer Erik Bruce.

Børssmell på børssmell

Etter lang tid med god stemning i verdens finansmarkeder, fordi man trodde ting var på vei tilbake igjen til normalen, har det nå snudd:

Oslo Børs falt i dag over tre prosent. Nøkkelindeksene på Wall Street er markert ned så langt denne torsdagen. Antallet registrerte smittede i USA har nå passert to millioner tilfeller og antall koronadødsfall i USA har passert 111.000. Data fra Johns Hopkins University viste at antall tilfeller i Florida, Texas og California har steget, og nå frykter man at en koronabølge nummer to er på vei og vil føre til nye nedstengninger i USA.

Hvis denne negative stemningen fortsetter, kan kronen bli ytterligere svekket fremover, tror Bruce.

Koronatallene blir avgjørende

– Hvordan kronen vil gå avhenger av hvordan koronatallene utvikler seg, hvordan børsene går og hvordan oljeprisen beveger seg. Negativ stemning er ikke bra for kronen. Vi ser frykt for en ny smittebølge i USA, noe som kan henge sammen med at samfunnet har åpnet opp på et høyt smittenivå, sier sjefanalytikeren.

Han peker også på den store optimismen som har vært i verdens børsmarkeder den siste tiden:

– Vi var jo nesten tilbake på samme nivå som før koronakrisen. Markedene har nok gått for mye og for fort, man har ikke tatt nok hensyn til all usikkerheten rundt koronasituasjonen og gjenåpningen av samfunnet, sier Erik Bruce.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.