I 2007 tok en mann fra Rogaland opp et valutalån på 11,9 millioner kroner hos Sandnes Sparebank i form av den japanske valutaen yen. Sparebanken skal ha forbeholdt seg retten til å kreve en ekstraordinær nedbetaling på lånet dersom det økte med 20 prosent i norske kroner.

Ble advart av banken

I løpet av finanskriseåret 2008 var det til tider svært urolig i valutamarkedet. Dette året svekket kronen seg mot den japanske valutaen med over 20 prosent. Banken hadde på dette tidspunktet muligheten til å tvangsveksle lånet tilbake til norske kroner, men valgte å sitte stille i båten.

I løpet av de neste årene varierte kursen på valutaen, og klager forsøkte å redusere valutalånet ved å foreta en innbetaling i 2013 og ved å selge to leiligheter i 2014.

I 2015 ble rogalendingen frarådet videre låneopptak i valuta. I juni året etter, i 2016, oversteg kursfallet 20 prosent nok en gang, og denne gangen valgte banken å tvangsveksle lånet til norske kroner. Da var lånet kommet opp i 13,7 millioner kroner.

Dette skal ha ført til et tap på 6,4 millioner kroner for rogalendingen, som klaget inn saken for Finansklagenemnda.

Banken mener kunden nektet å selge yenlånet

Ifølge klagen fra rogalendingen mente han banken hadde gjort en feil ved å ikke tvangsveksle lånet da norske kroner svekket seg med over 20 prosent i 2008, og hevder at en av bankens ansatte skal ha innrømmet at det ble gjort en feil.

Sandnes sparebank skriver i sitt svar at kunden hele tiden har villet beholde sitt lån i japanske yen, også i 2008.

– Han har ikke benyttet seg av muligheten til å gå ut av valutalånet, men valgt å opprettholde lånet i japanske yen. Ved flere anledninger har kursen vært på samme nivå som i oktober 2008. Klager har således ikke overholdt sin tapsbegrensningsplikt, skriver banken i sitt svar, som også mente klagen var foreldet.

Mannen fikk ikke medhold i saken. Finansklagenemnda skriver at den ikke kan se at banken på noe tidspunkt har hatt plikt til å veksle lånet om til norske kroner.

– Selv om banken tidligere har unnlatt å veksle til tross for sin rett til dette, kunne klageren selv når som helst ha besluttet veksling av lånet til norske kroner. Det har han ikke gjort. Nemnda kan ikke se at banken på noe tidspunkt har hatt plikt til å veksle lånet til norske kroner, skriver Finansklagenemnda i sin avgjørelse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.