Norges største produsent av klippfisk, Anders Pedersens selskap Cape Invest i Ålesund, kan tape over 170 millioner kroner på mislykket valutahandel. Svak kronekurs øker risikoen for at selskapet taper enda mer penger på valutaspekulasjon for en halv milliard kroner i euro, yen og sveitserfranc.

– Konsernet er eksponert for tap knyttet til negativ utvikling av valutakontrakter, skriver styret i selskapets årsberetning, og satte i fjor av 172 millioner kroner for å dekke potensielt tap i handelen med utenlandsk valuta.

Den norske kronen fortsetter å svekke seg torsdag etter å ha blitt handlet til rekordsvake nivåer mot euroen onsdag. Torsdag morgen kostet en euro 10,1772 kroner, en dollar 9,1946 kroner, ett britisk pund 11,7363 kroner og en svensk krone 0,9390 kroner.

Svak krone og styrket sveitserfranc kan koste fiskemilliardær Anders Pedersen dyrt. Pedersen er styreleder og daglig leder i familiens investeringsselskap Cape Invest, som eier Norges største klippfiskprodusent Fjordlaks.

Hvert eneste år i ti år har styreleder Pedersen i styrets beretning skrevet at selskapet hans er «eksponert for ugunstig utvikling på valutakontrakter». Selskapet har i mange år arbeidet for å redusere valutahandelen. I 2015 solgte selskapet seg ut av en del avtaler, og realiserte et tap på om lag 40 millioner kroner.

Taper på sveitserfranc.

Den største posisjonen i utenlandsk valuta har i mange år vært sveitserfranc. I 2008 hadde selskapet en kontrakt på 125 millioner sveitserfranc.

Selv om beløpet er redusert kraftig, har svakere kronekurs økt risikoen for store tap. De siste ti årene har sveitserfranc styrket seg kraftig mot norske kroner. I 2008 kostet en sveitserfranc rundt fem norske kroner, mens den i år passerte ni kroner.

Ved årsskiftet hadde selskapet en avtale på 40 millioner sveitserfranc – vel 350 millioner norske kroner. Valutahandelen var bokført i regnskapet til et mulig tap 122 millioner kroner. I tillegg hadde selskapet plassert vel 150 millioner kroner i euro og japanske yen.

Svak kronekurs har ført til at også disse spekulasjonene i valuta går i minus. Til sammen hadde selskapet plassert en halv milliard kroner i utenlandsk valuta ved årsskiftet, der handelen ble bokført til et mulig tap på 150 millioner kroner.

Har en milliard på baklommen

Morselskapet Cape Invest overtok valutakontrakten fra datterselskapet Fjordlaks for to år siden, og datterselskapet ble skyldig morselskapet 135 millioner kroner for overføringen.

Selv om selskapet risikerer store tap på handel med valuta, truer det på ingen måte selskapets eksistens. Pedersen-familien solgte for tre år siden ørretoppdrett i Fjordlaks Aqua for en milliard kroner og reorganiserte selskapet. Cape Invest har en egenkapital på 1,3 milliarder kroner.

Pedersen ønsker ikke å kommentere valutaspekulasjonene til selskapene sine nå. Han sa til DN for to år siden at han fremover «holder seg unna valuta».

– Vi drev med valutainvesteringer med gode resultater i mange år frem til sveiserfrancen slo seg helt vrang. Det tapte vi mye på, men de tapene er tatt og de posisjonene vi fortsatt har skal få ligge der til kronen styrker seg og sveitserfrancen svekker seg. Da går vi ut, sa Pedersen høsten 2017.

Siden årsskiftet har norske kroner svekket seg ytterligere 30 øre mot sveitserfranc. Hvis selskapet fortsatt har samme investering på 40 millioner sveitserfranc, kan valutahandelen i år påføre selskapet ytterligere 11 millioner kroner i potensielt tap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.