Investorer saksøker fem storbanker for minst én milliard britiske pund (10,55 milliarder kroner) for rigging av det globale valutamarkedet, skriver The Guardian.
De fem bankene er Barclays, JP Morgan, Royal Bank of Scotland (RBS), Citigroup og sveitsiske UBS.
Det amerikanske advokatfirmaet Scott&Scott, som er spesialister på tvistesaker i aksjemarkedet, har på vegne av en rekke investorer levert søksmålet til det britiske Competition Appeal Tribunal. Sistnevnte er et domstolslignende organ. Søksmålet ses ifølge The Guardian som en prøvesak på amerikansk-lignende massesøksmål i Storbritannia.
Hverken JP Morgan, RBS, UBS, Barclays eller Citigroup ønsker overfor Reuters å gi noen kommentarer til søksmålet.
Investorene bak søksmålet består av både pensjonsfond, selskaper og private investorer.
Søksmålet kommer i etterkant av Europakommisjonens beslutning i mai om å bøtelegge flere av de samme bankene med over én milliard pund for i hemmelighet å ha samarbeidet om å redusere konkurransen i valutamarkedet. Samarbeidet skal ha omfattet 11 ulike valutaer, inkludert dollar, pund og euro.
Fargerike detaljer
Totalt skal en rekke av verdens største investeringsbanker i minnelighet allerede ha betalt 11 milliarder dollar (96 milliarder kroner) i bøter til myndighetene i Europa og USA for beskyldninger om rigging av valutamarkedet, skriver Reuters.
Europakommisjonen røpet i mai en rekke fargerike detaljer fra etterforskningen:
* Flere av traderne kjente hverandre personlig og logget seg på chatterom hos Bloomberg for å kommunisere.
* Der kunne de være innlogget gjennom hele arbeidsdagen med «omfattende samtaler om en rekke temaer, blant annet tilbakevendende oppdateringer på valutahandlene», heter det i meldingen fra kommisjonen.
* Tre av chatterommene hadde deltagere fra storbankene UBS, Barclays, RBS, Citigroup og JPMorgan. Chatterommene hadde navn som «Three Way Banana Split», «Two and a half men», og «Only Marge».
* To chatterom hadde deltagere fra UBS, Barclays, RBS og MUFG. Det ene chatterommet hadde navnet «Semi Grumpy Old men». Det andre het «Essex Express 'n the Jimmy», angivelig fordi alle valutatradere unntatt en «James» var fra Essex og møttes på toget inn til London.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.