De tre brødrene Joakim, Petter og Marius Varner eier ikke bare klesimperiet bestående av kjeder som Dressmann, Cubus og BikBok. De tre brødrenes familie eier også VJ Invest, som forvalter nærmere 1,4 milliarder kroner.

Tidligere i sommer skrev Finansavisen at familien endelig kunne juble over klesbutikkene igjen etter koronaens brutale herjinger, med kraftig økning i omsetningen og et resultat på 260 millioner kroner.

Men de kan også si seg svært godt fornøyd med investeringene i aksjemarkedet, viser VJ Invests ferske regnskapstall.

Årsrapporten viser at selskapet hadde et resultat før skatt på 292 millioner i 2021, mot 136 millioner året før. Det er tidenes beste år for investeringsselskapet.

Selskapet er også inne i obligasjoner, derivater og noen shortposisjoner.

Disse investeringene ga best gevinst

Investeringsselskapet ble stiftet i 2009 med en startkapital på 200 millioner kroner. I årsrapporten skriver selskapet at de har en relativt defensiv posisjonering i 2021.

Ifølge selskapet hadde det en gevinst på investeringene på 32,1 prosent.

De største bidragsyterne til de gode aksjeavkastningene i fjor var investeringene i selskaper som Protector, Kid, Oda Group Holding, Note, Multiconsult, Wilhelmsen, Alphabet og Kitron.

I fjor steg Protector 93,4 prosent på Oslo Børs, mens Kid hadde en økning på 30 prosent.

TGS, NRC Group og Aker Biomarine blir pekt på som de selskapene som bidro mest negativt. TGS hadde en nedgang på 34 prosent på Oslo Børs i løpet av 2021, og Aker Biomarine hadde en nedgang på 51,7 prosent.

Avkastning på 37 prosent

Hvis man kun ser på aksjeinvesteringene endte resultatet på drøye 340 millioner kroner. Det gir en avkastning på 37 prosent, nesten dobbelt så mye som Oslo Børs' oppgang på 21 prosent i samme periode.

For aksjer isolert sett endte resultatet på 340,5 millioner kroner, som resulterte i avkastning på 37 prosent for fjoråret, til sammenligning steg Oslo Børs 21 prosent i samme periode.

Selskapet tapte 25,9 millioner på derivatporteføljen, og tjente 6,2 millioner på shortsalg av aksjer.

Mens fjoråret var preget av kraftige stimulansepakker fra sentralbanker og ellevill oppgang på børsene, har det sett langt verre ut i 2022. Selskapet skriver i årsberetningen at de bare har deltatt i et fåtall børsnoteringer de siste årene.

Samtidig har det økt shortposisjonene i flere av børsnykommere. Det betyr altså at selskapet vedder på at de vil falle i verdi.

– Selskapet har typisk lange eierperioder i kvalitetsselskaper med sterk inntjenings- «track record», solid balanse, langsiktig vekst, sterk markedsposisjon, inngangsbarrierer, moderat prising og god ledelse. Denne strategien vil fortsette også i 2022, skriver selskapet i årsberetningen.

Selskapet avslører også at det har hatt en god start på året.

Konsernet tjener penger på klær igjen

Varner-imperiet er best kjent for sine fortetninger innenfor klesindustrien. Få norske handelskjeder fikk merke koronanedstengingen hardere enn Varner. De store kjedene Cubus, Dressmann og BikBok fikk samlede driftsunderskudd på over 400 millioner i 2020.

Tallene for fjorårets regnskap viser at selskapet går i pluss igjen, ifølge Finansavisen. Salgsinntektene i fjor økte fra 8,6 milliarder til 9,7 milliarder. Tidligere i sommer sa Petter Varner til avisen at de har en prognose på 11 milliarder i omsetning og et resultat på opptil 900 millioner kroner i år.

– Det er en helt enorm følelse. Dette er vårt liv. Businessen går bra. Det er en god følelse selv om det har vært en lærerik tid, sa Petter Varner til avisen i slutten av juni. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.