Det er både pisk og gulrot når amerikanske myndigheter forsøker å få institusjoner og banker til å følge lover og regler.

Tirsdag melder det amerikanske finanstilsynet, Sec, at det har betalt til sammen 50 millioner dollar, eller nesten 430 millioner kroner, til to varslere.

Begge varslerne bidro til en sak i 2015 der storbanken JPMorgan Chase ble beskyldt for å ikke ha meldt fra om mulige interessekonflikter til sine kunder.

– Sjelden enkelt

Banken gikk med på å betale 267 millioner dollar, eller nesten 2,3 milliarder kroner i et forlik, melder nyhetsbyrået Bloomberg, som viser til en uttalelse fra de to varslernes advokat, Jordan Thomas.

– Det å varsle er sjelden enkelt, og det har definitivt ikke vært det for min klient. Men denne historiske varslingsbelønningen og tilknyttede tilsynstiltak bekrefter at det betaler seg å gjøre det rette, heter det i uttalelsen fra Thomas.

Tredje størst

Ifølge Sec får den ene varsleren 37 millioner dollar, mens den andre får 13 millioner dollar. Den største betalingen er den tredje høyeste noensinne utbetalt til en varsler av Sec, som totalt sett har betalt ut 376 millioner dollar til 61 personer siden de begynte med gulrot-strategien i 2012.

Betalingen kan være på 10–30 prosent av beløpet som Sec får inn i saken.

– Varslere som de som belønnes i dag kan være kilde til «smoking gun»-bevis, og gi uvurderlig støtte som styrer tilsynets evne til å beskytte investorer og kapitalmarkeder, sier Secs varslingsdirektør Jane Norberg i en melding.

Pengene hentes fra et fond med penger som er betalt i bøter og forlik i andre Sec-saker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette rene frossenkonseptet har åpnet sin første butikk i Norge
01:03
Publisert: