New York-fondet har veddet minst 1,6 milliarder kroner på at populære norske aksjer skal tryne.

Det viser sammenstillinger DN har gjort på bakgrunn av tall fra Finanstilsynet. 

Renaissance, som ble grunnlagt av kodeknekkere fra den kalde krigen, spekulerer i nedtur for kjente selskaper som Frontline, Norske Skog og Marine Harvest.

Totalt har fondet shortposisjoner i 18 av 23 selskaper som står oppført på tilsynets nye «short»-liste.

Størst er posisjonen i offshoreselskapet Subsea 7, med knapt 375 millioner kroner basert på kurser torsdag morgen.

Tallene fremkommer i et nytt register over de største «shorterne» på Oslo Børs. Dette er investorer som tjener penger når kursene faller.

Fra nyttår offentliggjør Finanstilsynet investorer som «shorter» mer enn 0,5 prosent av utestående aksjer i et selskap. 

Renaissance ble grunnlagt på begynnelsen av 1980-tallet og forvalter i dag over 500 milliarder kroner. 

Bak fondet står James Simons, som jobbet som kodeknekker for amerikanske myndigheter på 1960-tallet. Den mediesky matematikeren skal være god for over 140 milliarder kroner, ifølge Forbes.

Renaissance ansetter kun realfagsutdannede, og krever ikke erfaring fra finansmarkedene. Fondet skaper «eksepsjonell» avkastning til investorene ved å følge matematiske og statistiske modeller slavisk.

Fondets resultater skal være blant de beste i bransjen, med en årlig avkastning på over 35 prosent de siste 20 årene, ifølge Bloomberg. 

Robert Mercer, en av fondets toppsjefer, var Donald Trumps viktigste økonomiske støttespiller i den amerikanske presidentvalgkampen. 

Renaissances samlede eksponering på Oslo Børs er ukjent. Kun short-poster på over 0,5 prosent av utestående aksjer i et selskap offentliggjøres av Finanstilsynet. Mindre poster vil komme i tillegg til DNs tall. Listen oppdateres daglig, men oppstartsproblemer gjør at listen ikke var komplett torsdag ettermiddag. 

Renaissance Technologies har ikke besvart DNs henvendelse.

Vi anbefaler også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se «Baklengskongen» Dennis Risvoll forberede seg til årets luftigste skitour
Dennis Risvoll er den eneste norske deltageren i World Freeride Tour (FWT).
01:32
Publisert: