Det mangler ikke på dommedagsprofetier om USAs neste president, forretningsmannen og tv-personligheten Donald J. Trump. 

Selv om Trump fredag tar over et USA i sterk vekst med full innenrikspolitisk kontroll og gode utsikter på utenrikspolitikken – tror flere ledende finanspersonligheter og eksperter at det er krise i vente. 

Trekker paralleller til 2007

– Trump vil stimulere et boom i en periode, men mot slutten vil vi ende opp i nok et 2007-øyeblikk før 2008, sier professor emeritus Michael Cox ved London School of Economics' institutt for internasjonale relasjoner i en epost til DN. Han har USA som hovedfelt. 

– Bare se på Dow-indeksen i den siste perioden. Den har gått i været! Og den vil fortsette med det. Det er det som kommer etter oppgangen som er viktig, sier Cox. 

Den amerikanske aksjeindeksen Dow Jones er satt sammen hovedsakelig av industriaksjer, og er regnet som å gi en god pekepinn på hvordan det ligger an med amerikanske økonomi. Siden finanskrisen har denne indeksen – i likhet med de fleste amerikanske aksjeindekser – økt nærmest kontinuerlig opp mot dagens nivåer.

Saken fortsetter under grafikken. 

Redningsmannen Obama

Denne veksten kom under Barack Obamas åtte år som president. 

– I bunn og grunn reddet Obama den amerikanske økonomien fra å rase sammen. Resultatet har vært en periode med oppgang, men som ikke har påvirket alle amerikanere positivt, sier Cox. 

Trumps gjentatte løfter om å skape jobber og beskytte amerikanske arbeidere var mye av bakgrunnen for hans oppslutning. Selv om arbeidsledigheten har falt, og økonomien vokst, har amerikanske husholdningenes lønninger i stor grad stått på stedet hvil i mange år. Det er ifølge Cox disse tingene som gjorde at mange velgere valgte Trump foran Clinton.

Sammenligner Trump-effekt med børskrakket i 1929

Den anerkjente økonomen Robert Shiller, som blant annet har vunnet Nobels minnepris i økonomi, har allerede gått ut og sagt at han er nervøs for Trump som USAs president. Nå går han lenger i sine dystre spådommer.

Den amerikanske økonomen Robert Shiller mottar her Nobels minnepris i økonomi. Han ble tildelt prisen sammen med Lars Peter Hansen og Eugene Fama i 2013 for deres arbeid med «empirisk analyse av finansielle aktiviteter». 
Den amerikanske økonomen Robert Shiller mottar her Nobels minnepris i økonomi. Han ble tildelt prisen sammen med Lars Peter Hansen og Eugene Fama i 2013 for deres arbeid med «empirisk analyse av finansielle aktiviteter».  (Foto: Frank Augstein/AP/NTB Scanpix)

I sin syndikerte avisspalte sammenligner Shiller Trump med Calvin Coolidge, som var president i USA fra 1923–1929, og hans skattekutt og næringslivsvennlige politikk. Coolidge var president i årene som ledet opp mot det amerikanske børskrakket i 1929, som sendte store deler av verden inn i en økonomisk nedgangstid omtalt som «den store depresjonen».

- Historien er selvsagt ikke skjebnen, og Coolidge er bare én observasjon – knapt noen solid basis for noe anslag. Og i motsetning til Trump var Coolidge og (finansminister Andrew) Mellon sindige og rolige, skriver han.

Men: Legg Dow Jones 20.000-effekten til Trump-effekten, og vi har utgangspunkt for en kraftfull illusjon, skriver Shiller.

Dystert verdenssyn

Den ungarsk-amerikanske investorlegenden George Soros har et dystert syn på utsiktene for verden. 

I et intervju med Bloomberg tv fra økonomitoppmøtet World Economic Forum i Davos, uttalte Soros at USA har valgt en vordende diktator som president, EU er i oppløsning og at Storbritannia grovt har undervurdert de økonomiske konsekvensene av brexit. Han har tidligere satset store beløp på børsfall i flere land, deriblant USA og Kina. 

Soros, som satset – og tapte – omtrent en milliard dollar i aksjemarkedet på Trump-effekten etter valget, tror på tøffe tider i finansmarkedene under Trump. Siden Trump ble valgt i november 2016 er Dow Jones-indeksen opp over ti prosent.

Saken fortsetter under grafikken.

Soros har i mange år vært en økonomisk bidragsyter til det Demokratiske partiet i USA, og var en av Hillary Clintons største økonomiske bidragsytere i valget. 

– Usikkerheten er på et toppnivå og usikkerhet er fienden til langsiktig investering. Jeg tror ikke markedene vil gjøre det veldig bra. Akkurat nå feirer de, men når realiteten slår inn vil effekten komme, sier han.

Investorlegenden George Soros (til høyre) er mest kjent for sin involvering i den britiske valutakrisen i 1992, da han tjente milliarder på å vedde imot den britiske valutaen. Den mangeårige demokratiske støttespilleren har støttet både Bill og Hillary Clintons politiske karrierer. Her er han avbildet sammen med tidligere president Bill Clinton under et arrangement i New York. 
Investorlegenden George Soros (til høyre) er mest kjent for sin involvering i den britiske valutakrisen i 1992, da han tjente milliarder på å vedde imot den britiske valutaen. Den mangeårige demokratiske støttespilleren har støttet både Bill og Hillary Clintons politiske karrierer. Her er han avbildet sammen med tidligere president Bill Clinton under et arrangement i New York.  (Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix)

Tror på Trump-effekt

Grunnene til at amerikanske aksjeindekser har steget såpass mye etter at Trump vant valget er gjerne knyttet til hans ønske om å redusere selskapsskatten, stimulere økonomien med økt pengebruk og fjerne reguleringer i flere bransjer. 

Selv om dommedagsprofetiene er mange, er det fortsatt en del tungvektere som tror på Trump. Hedgefondmilliardæren John Paulson, som tjente milliarder på å vedde mot markedet under finanskrisen, har allerede satset – og tjent – på Trump-effekten i markedet. Ifølge Bloomberg har flere av aksjene han har investert i skutt fart etter Trumps valgseier. 

Donald Trump (til venstre) og milliardærinvestoren John Paulson, her avbildet under en valgkamplunsj med Trumps støttespillere i New York i forkant av valget. 
Donald Trump (til venstre) og milliardærinvestoren John Paulson, her avbildet under en valgkamplunsj med Trumps støttespillere i New York i forkant av valget.  (Foto: Seth Wenig/AP/NTB Scanpix)

Den amerikanske investorlegenden Carl Icahn har lenge støttet Trump, og har fått en rådgiverrolle i Trumps regjering. Icahn er en av verdens mest profilerte aktivistinvestorer og er ifølge magasinet Forbes god for omtrent 17 milliarder dollar. Trump er også støttet av milliardærinvestoren Peter Thiel, som slo seg opp med betalingsselskapet Paypal og var en tidlig investor i Facebook, og den 88 år gamle oljemagnaten T. Boone Pickens. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.