SEBs sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø og sjeføkonom Robert Bergqvist har gjort seg opp en mening om hvordan verdensøkonomien blir fremover.

Investorene holder mer og mer kontanter i takt med at vi er på tampen av en høykonjunktur, altså en periode hvor økonomien går på høyt gir. Det blir alltid etterfulgt av en periode med lavere driv i økonomien, enten lavkonjunktur, resesjon eller i verste fall krise.

Men de to SEB-økonomene tror hverken på resesjon eller en langvarig nedgangsperiode. Faktisk tror de børsoppturen vil fortsette.

Holder kontanter som under finanskrisen

Investorene er blitt mye mer forsiktige.

Ifølge Bank of Americas siste investorundersøkelse er fondsforvalteres eksponering mot amerikanske aksjer på laveste nivå på ni måneder, og andelen kontanter de holder er på høyeste nivå siden januar 2009, skriver Financial Times. Over en tredjedel mener at S&P 500-indeksen har sett sine beste dager i denne omgang.

– Med tanke på timing er det vanskelig å vite når man kommer inn i en lavkonjunktur eller om det blir en resesjon. Når økonomien er sent i syklusen, er etterspørselen ofte sterk og børsene stiger, sier Erica Blomgren Dalstø.

– Det er klart at i dette tilfellet så kan det koste mye ikke å være i aksjemarkedet bare fordi man er redd for en kommende resesjon eller lavkonjunktur, som vi faktisk ikke ser tendenser til i data riktig ennå, sier hun.

I sine ferske prognoser slår SEB fast at de tror på meravkastning i aksjemarkedet i 2019. Så langt i år har Oslo Børs steget åtte prosent, mens S&P 500-indeksen har steget 9,7 prosent.

1. Glem å spå gjennom børsen

Robert Bergqvist, som til daglig holder til i SEBs kontorer i Stockholm, kaller seg selv en pessimist, men mener å ha funnet fire årsaker til at neste lavkonjunktur i økonomien blir kortvarig og veldig håndterbar.

– Først har vi sett på de siste 18 større børsfallene i USA. Så har vi spurt oss om det er sånn at børsfall er en bra indikator på at vi kommer inn i en lavkonjunktur. Bare ved tre tilfeller har børsfall ledet til en lavkonjunktur, sier Bergqvist.

– Jeg har stor respekt for at mange ser på finansielle indikatorer for å vite om vi er på vei mot en resesjon, men vi ser ikke at dette skulle føre til en lavkonjunktur ut fra dette mønsteret i finansielle indikatorer, sier han.

2. – Ikke i et Lehman-scenario

Bergqvist har skrapet internettet etter faktorer som kan slå ut den ene eller andre veien. I jakten har han funnet en interessant graf hos Bank of England.

Grafen viser en økonomisk syklus og en finansiell syklus.

  • Den økonomiske syklusen påvirkes av makroøkonomiske faktorer slik som arbeidsledighet, bnp-vekst og inflasjon.
  • Den finansielle syklus påvirkes derimot av veksten i kreditt, etterspørsel etter penger og prising av aksjer.

– Den finansielle syklusen forsterker en konjunktur på vei opp, men kan kanskje også forsterke en nedtur, sier Bergqvist, som viser til at den finansielle syklusen dundret nedover, og bidro til å forsterke, bankkrisen på 90-tallet og finanskrisen i 2008.

I dag er den finansielle syklusen på et veldig lavt nivå. Det er godt nytt, mener økonomen.

– Nå er vi på et sted hvor vi til og med er litt under et type gjennomsnitt. Det er ingen garanti for at vi ikke får en lavkonjunktur, men vi er ikke i et Lehman-scenario, sier han, med referanse til konkursen til banken Lehman Brothers på trappene av finanskrisen.

– Jeg kan ikke se for meg at vi får en Lehman-kollaps. Det er til og med slik at den finansielle syklusen, som er i oppgangsfasen, kan hjelpe lavkonjunkturen med å bli kortere, sier Bergqvist.

3. Ingen kutt av ansatte

Når lavkonjunkturer kommer har selskaper ofte litt for mange ansatte og gjort litt for mange investeringer. Bergqvist tror de fleste selskaper nå er forberedt på en nedgangsperiode.

– Vi har et veldig sterkt arbeidsmarked i dag, men vi ser egentlig ikke at selskapene sitter med for mange ansatte. Når jeg treffer selskaper, pleier jeg å spørre dem om de har bruk for å redusere bemanningen. De fleste pleier å si at de er så effektive og trimmet at de ikke har behov for å kutte eller slutte å investere, sier han.

4. Nye handelsavtaler

Handelskrigen er en risiko som har hengt over hodet på markedsaktører og økonomer det siste året. Bergqvist tror folk er altfor pessimistiske.

– Enn så lenge er faktisk bare to prosent av verdenshandelen blitt påvirket av tollene i løpet av 2018, sier han.

Han sier også at man 1. februar i år fikk en ny handelsavtale mellom EU og Japan som står for 30 prosent av verdensøkonomien, men at dette kommer i skyggen av handelskrigen mellom USA og Kina.

Norge er godt skodd

Erica Blomgren Dalstø er bosatt i Oslo og følger norsk økonomi nøye. Selv om ting ser ut til å bremse opp ute i verden, sier hun Norge stikker seg ut med en akselerasjon i økonomisk vekst.

Ferske tall for norsk fastlands-bnp viste fredag at norsk økonomi vokste med 0,8 prosent i perioden november til februar. Blomgren Daltsø mener at Norge vil stå godt rustet når verden går inn i lavkonjunktur.

– Vi har muligheten til å stimulere med pengepolitikk, sier Blomgren Dalstø, og forklarer at Norge også har mange uprøvde kort på hånden.

– Man har aldri prøvd kvantitative lettelser eller ekstra lån til bankene, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Huawei Mate X
01:25
Publisert: