Nordmenn har aldri spart mer i fond. Det viser tall fra Verdipapirfondenes foreningens (Vff) ferske halvårsstatistikk for fondsbransjen.

Norske fond forvalter nå kapital på 1079 milliarder kroner. Det er økning på 98,3 milliarder kroner siden årsskiftet, tilsvarende ti prosent.

Administrerende direktør Bernt Zakariassen i Vff tror at folk i større grad forstår at de må spare mer enn før, fordi man har oppdaget at man må sette penger til side for pensjonstilværelsen.

– Forståelsen av at det er viktig å spe på med egen sparing har gradvis økt. I tillegg tror jeg nok det at du har lav avkastning i en del alternativer bidrar i samme retning. Det å spare i aksjefond og kombinasjonsfond er en måte å spare på som er fornuftig for langsiktig sparing, sier Zakariassen til DN.

Betydelig økning blant yngre

Sparing i fond blant personkunder har skutt fart i første halvår.

Personkunder har nettotegnet i fond for 16 milliarder kroner i første halvår 2017. Det er ny rekord og nær en dobling av den forrige rekorden fra første halvår 2015 da personkunder nettotegnet fond for 8,6 milliarder kroner. Nettotegning er kjøp av nye fondsandeler minus innløsning.

Administrerende direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes foreningens (Vff).
Administrerende direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes foreningens (Vff). (Foto: Taral Jensen)

– Nivået er såpass høyt at det er nærliggende å tenke at det er et uttrykk for at nordmenn er opptatt av å spare langsiktig, sier Zakariassen.

Fortsatt er det personer i 50-årsalderen som sparer mest i fond, men det har vært en betydelig økning blant yngre, ifølge Zakariassen.

Han forteller at flere vender blikket mot verdipapirfond, og en mulig forklaring til det kan være en god del omtale av fond den siste tiden som har gjort folk oppmerksomme på at det kan lønne seg å spare i fond.

Tror flere vil spare til pensjon med ny ordning

Til høsten kommer det et nytt fondsprodukt med skattefordeler på markedet. I individuell pensjonssparing (IPS) skal du kunne spare 40.000 kroner og få 9600 kroner i skattefradrag. Pengene blir låst til pensjonsalder.

I tillegg kommer den nye Aksjesparekontoen på markedet 1. september. Den fungerer slik at du kan flytte eksisterende fond og aksjer du eier inn på en aksjesparekonto uten at det utløses gevinstbeskatning. Selger du et fond i dag som du har hatt gevinst på, for så å kjøpe et nytt fond, så må du betale nær 30 prosent skatt av gevinsten.

– Personlig tror jeg nok at pensjonsordningen er den viktigste ordningen i den forstand at den gir betydelig økte skattefordeler, sier Zakariassen, som forventer at det kommer til å bli en betydelig vekst i plasseringen av verdier i den nye IPS-ordningen.

– Du får ingen tier av meg

Forvaltningsselskapet DNB Asset Management er den klare vinneren hvis man ser på nettotegning i fond. 22 milliarder kroner har trillet inn i DNB sine fond siden årsskiftet.

Administrerende direktør Torkild Varran i DNB Asset Management merker at sparing er av interesse for veldig mange.

– Hvor fornøyd er du på en skal fra 1 til 10?

– Du får ingen tier av meg. Alt kan bli bedre, men vi synes det er veldig moro når vi lykkes på så mange fronter, sier Varran.

Selskapet har hatt en god økning på norskregistrerte fond i utlandet. Sparing til pensjon, høyrentefond og bransjefond innen bransjer som helse og teknologi har også solgt bra.

Suksessoppskriften er klar:

– Det er en kombinasjon av forvaltere som har gjort det skarpt, som gjør at de blir ettertraktet, og også at vi har indeksfond som passer for kunder som ønsker en billig løsning med lave kostnader, sier Varran.

DN har forsøkt å få en kommentar fra forvaltningsselskapet Skagen som kommer dårligst ut på statistikken med en negativ nettotegning på åtte milliarder kroner.

Opplever at flere kunder bytter fond

I livsforsikringsselskapet Nordea Liv endrer stadig flere kunder sine pensjonsavtaler ved å bytte fond og endre aksjeandelen.

– Det er gledelig at flere styrker muligheten for en høyere inntekt som pensjonist. Med vedvarende lave renter vil pensjonssparing i fond med høy aksjeandel gi langt bedre resultat, sier administrerende direktør Randi Marjamaa i Nordea Liv i en pressemelding torsdag.

Ifølge tallene til Vff har aksjefond vært det mest foretrukne fondsvalget for dem som plasserer pensjonsmidlene sine i fond i første halvår. Når det gjelder fri sparing er rentefond den dominerende kategorien det har gått midler inn i. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.