Prisen på den populære kryptovalutaen bitcoin har siden mandag 20. juli steget over 19 prosent til 10.964 dollar per «mynt». Siden det laveste nivået i mars i år har valutaen steget med 124 prosent mot dollaren.

Mandag kveld og natt til tirsdag nådde kryptovalutaen en pris på over 11.000 dollar, før den roet seg noe i morgentimene tirsdag.

Mange ser nå på kryptovaluta som en tryggere investering i usikre tider, i likhet med gull og amerikanske statspapirer. De fleste av de populære kryptovalutaene som ethereum og ripple har i likhet med bitcoin steget kraftig i løpet av de siste åtte dagene, der ethereum har steget mer enn 33 prosent og ripple med 13 prosent. I løpet av de siste fire månedene har ethereum mer enn doblet seg i verdi.

Gullprisen på sin side har steget med mer enn seks prosent siden 20. juli og handles til 1935 dollar per unse (cirka 31,1 gram).

Digitalt gull

Torkel Rogstad (24) i kryptoselskapet Arcane Crypto, som blant andre har investorene Kristian Lundkvist, Ketil Skorstad og Morten Klein på eiersiden, følger godt med på alt som skjer knyttet til den digitale valutaen. Han er også en av prosjektutviklerne av selskapets krypto-betalingsprosessor for bedriftsmarkedet, Teslacoil, og blir til tider omtalt som en bitcoinekspert.

I begynnelsen av juli ble det meldt at Arcane Crypto blir klargjort for børsnotering gjennom et omvendt oppkjøp:

– Hadde jeg hatt kroner å kjøpe for hadde jeg kjøpt mer, men de er brukt opp på bitcoin allerede, sier Rogstad.

Torkel Rogstad i Arcane Crypto mener bitcoin kan gå inn i en ny «eufori-stemning».
Torkel Rogstad i Arcane Crypto mener bitcoin kan gå inn i en ny «eufori-stemning». (Foto: Henrik Giæver)

Han er også en ivrig kryptoinvestor, og er ikke i tvil om at bitcoin-kursen skal videre opp.

– Jeg skal i hvert fall ikke selge noe. Det er ti dager til lønn, så da klarer jeg kanskje å sette av en krone til.

Rogstad trekker paralleller til gullprisen den siste tiden, og påpeker at bitcoin i likhet med gull er en såkalt «trygg havn» i usikre tider.

– Jeg ser på bitcoin som et digitalt gull, som i likhet med gull det ikke kan lages mer av. Nå har jo både den europeiske og den amerikanske sentralbanken trykket penger så fort remmer og tøy kan holde, og i perioder med høyintensiv pengetrykking ser vi at kursene på bitcoin og gull gjør det bra.

Han trekker også frem at optimisme rundt utviklingen av kryptosystemet Defi, desentralisert finans, kan ha ført til den nylige stigningen i kryptovaluta.

– En annen forklaring kan gå på det som kalles desentralisert finans, som er et finansielt system som utvikles knyttet til ethereum. Det er mye hype rundt det, som igjen kan føre til en vekst i hele kryptomarkedet.

Siden i mai har prisen på en bitcoin ligget i overkant av 9000 dollar, noe som har fått investorer til å spekulere i om bitcoin er på vei til å bli en såkalt «stablecoin», en kryptovaluta med en relativt stabil pris. Det utelukker Rogstad.

– Er det én ting bitcoin ikke gjør, så er det å stabilisere seg.

Kan stige til 15.000 dollar

Ifølge en ekspert det amerikanske nyhetsnettstedet CNBC har pratet med, kryptoeksperten Vijay Ayyar, lå det store spørsmålet i om prisen vil klatre over 10.500 dollar, som er den forrige toppen bitcoin nådde i 2020.

Ifølge avisen har Ayyar tidligere uttalt seg om at store aktører diskuterte om de skulle selge bitcoin til mindre aktører i markedet, noe som kunne sendt prisen nedover til lavere nivåer.

– Det ser ikke ut til å ha skjedd, sier han til CNBC.

Han trekker frem at det ser ut til at aktørene har gått sammen for å presse bitcoin-prisen opp forbi 10.000 dollar-grensen, og videre forbi 10.500 dollar, som er siste toppunkt i 2020.

– Vi har fortsatt ikke brutt 10.500-nivået. Hvis det skjer løper bitcoin sannsynligvis til 15.000 dollar, sa Ayyar til CNBC på mandag.

I løpet av mandag kveld steg imidlertid bitcoin til over 11.000 dollar, før den roet seg i morgentimene tirsdag, og handles tirsdag ettermiddag til 10.955 dollar. Det gjenstår å se om kursen vil stige videre slik Ayyar spår.

Rogstad i Arcane utelukker ikke Ayyar sin spekulering om at bitcoin kan nå 15.000 dollar.

– Det som er så moro med bitcoin er at når det først skjer noe så skjer det virkelig noe. Bitcoin har en evne til å skape eufori i korte perioder, og om vi slår igjennom 10,5-grensen kan det jo hende vi får en ny eufori, og da er det nesten bare å si et tall. Men det blir avhengig av denne eufori-stemningen.

Gode nyheter for krypto

Både aksjemarkedet og gullmarkedet er blitt støttet av økonomisk støtte under koronakrisen fra regjeringer og sentralbanker rundt om i verden i et forsøk på å bidra til å bekjempe det økonomiske nedfallet fra koronaviruset.

Ifølge CNBC sier Ayyar at bitcoin kan dra nytte av disse stimulansetiltakene, så vel som håpet om en vaksine.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.