Den første delen av pandemien viste seg å bli en gullgruve for mange av de store hedgefondene i USA og internasjonalt. Ole Andreas Halvorsen (60), som leder og forvalter hedgefondet Viking Global Investors, hadde et av sine beste år i 2020.

Men så kom 2021, og Halvorsen og teamet gikk på en kraftig smell med en negativ avkastning på 4,5 prosent. Heller ikke det turbulente børsåret 2022 har vært noen dans på roser.

I første halvdel av 2022 har nemlig det største fondet til Viking Global, med verdier på cirka 19 milliarder dollar, tapt 7,4 prosent, meldte Bloomberg onsdag.

Selv om fondet er i ferd med å nå sitt største halvårlige tap noensinne, er dette ingenting sammenlignet med andre fond ledet av såkalte «tiger cubs». Dette er tidligere kolleger i det legendariske hedgefondet Tiger Management i New York. Noen av disse forvalterne har hittil i år tapt opp til 30 prosent eller mer, ifølge Bloomberg.

– Lavere netto eksponering, og bedre balanse mellom våre langsiktige og kortsiktige aksjeposisjoner, har redusert noe av effektene fra det brede nedsalget i aksjemarkedet, skrev Viking Global i en oppdatering til investorer tirsdag.

Vikings Globals samlede forvaltningskapital har falt med rundt ti milliarder dollar til 37 milliarder dollar så langt i år. I tillegg til negativ avkastning, har det vært uttak av midler fra mange investorer.

Helse, finans og teknologi

Ved utgangen av september i fjor hadde Viking Global aksjer for mer enn én milliard kroner hos et knippe selskaper i USA: Adaptive Biotechnologies, Bridgebio Pharma, General Electric, Ginkgo Bioworks, helseforsikringsselskapet Humana, Microsoft og T-Mobile.

Fire av disse selskapene er store aktører innen helse og bioteknologi, og tre av dem fikk et voldsomt kursfall mot slutten av fjoråret.

I år har trenden snudd noe: shortposisjoner mot helsevesen, finans- og teknologiselskaper var de fem investeringene med best resultat for et av Viking Globals hedgefond.

Det er også dette som skiller hedgefondet fra dets konkurrenter. Viking Global er langt mer eksponert for helsetjenester enn noen annen sektor, og samtidig har hedgefondet ingen eksponering mot aktive eierfond og en relativt sett mindre eksponering mot teknologiselskaper, skriver Bloomberg.

De teknologiselskapene hedgefondet har investert i, som Amazon, General Electric og Adaptive Biotechlologies, er også blant Vikings største tapere.

Firmaets mindre langsiktige aksjeinvesteringer skal ha falt med 24 prosent gjennom juni, etter at den brede S&P 500-indeksen falt med 21 prosent, skriver Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.