Ole Andreas Halvorsen (56) fra Østfold er kjent som en av stjerneforvalteren Julian Robertsons tigergutter, eller «tiger cubs». Robertson (85) er lenge kjent som trollmannen av Wall Street, og Halvorsen slo seg opp som forvalter under Robertson i hans berømte hedgefond Tiger Management på 1980- og 1990-tallet. 

Halvorsen etablerte hedgefondet Viking Global Investors i 1999, som har vokst til å bli en av de største hedgefondene i verden, og beskrives av Robertson som en av de fremste i bransjen.

– Han er antagelig en av de største. Han er helt klart en av oss, om ikke den beste, sa Robertson fra kontoret i New York da DN intervjuet ham i våres. 

2,1 prosent på én måned

Hedgefond er vanligvis hemmelighetsfulle om den løpende utviklingen, og nøyer seg ofte med å sende oppdateringer til dem som har investert i fondene. Nå melder imidlertid det amerikanske nyhetsbyrået Bloomberg News at Viking så langt i år har en oppgang på 9,1 prosent. Bare i juni steg verdiene med 2,1 prosent, opplyser en ikke-navngitt kilde til nyhetsbyrået. 

Halvorsen driver sitt fond med base i Greenwich i delstaten Connecticut, og regnes som en av verdens best betalte hedgefondsforvaltere. Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen god for 3,1 milliarder dollar, tilsvarende 25 milliarder kroner. 

Halvorsen har også tidligere vært soldat i Forsvarets Marinejegerkommando.

Viking danker ut majoriteten av konkurrentene, med over det dobbelte i avkastning som gjennomsnittet av hedgefond i Nord-Amerika det siste året.

Viking går ikke ut med sine beholdninger, men ifølge en oversikt Bloomberg gjør med basis i meldinger som sendes amerikanske verdipapirmyndigheter SEC, er det teknologiselskaper som dominerte blant storsatsingene til Viking og Ole Andreas Halvorsen.

Her er hedgefond-forvalterens ti største investeringer:

  • Facebook (nettsamfunn)
  • Microsoft (programvare)
  • Deere & Co. (landbruksmaskiner)
  • Broadcom (halvledere og telekom)
  • JD.com (Kinesisk ehandelsselskap)
  • Alphabet A-aksjer (søkemotorselskapet Googles eier)
  • Amazon.com (netthandel)
  • Netflix (tv-streaming)
  • Alphabet C-aksjer
  • Walgreens Boots Alliance (Apotekkjede)

Disse postene er på minst én milliard dollar hver. Facebook-satsingen har alene en verdi på 2,7 milliarder dollar. 

Et gullår for hedgefondene

Selv om Viking har slått det meste av konkurrerende hedgefondsforvaltere, betyr ikke det at de resterende fondene har gjort det svakt. Første halvår av 2017 har vært det beste siden oppfarten i etterkant av finanskrisen i 2009, ifølge det internasjonale finansbyrået Preqin.

Den tidligere «Tiger Cuben» Ole Andreas Halvorsen kan være fornøyd med årets resultater i Viking Global Investors.
Den tidligere «Tiger Cuben» Ole Andreas Halvorsen kan være fornøyd med årets resultater i Viking Global Investors. (Foto: Daniel Acker/Bloomberg/Bloomberg)

På verdensbasis har hedgefondene steget med 4,9 prosent gjennom første halvår, og 12-månedersveksten til og med juni var i gjennomsnitt på 10,9 prosent. Nordamerikanske hedgefond steg mest med 12,4 prosent, mens for det siste halvåret, samt for juni, var det de asiatiske hedgefondene som klart ledet an. I Asia var gjennomsnittsveksten 7,2 for første halvår av 2017, og for juni var den på 1,5 prosent.

Det var også de mellomstore til små fondene, med under én milliard dollar i forvaltning, som gjorde det best. De større fondene, med over én milliard, hadde en noe mindre vekst. Halvorsens Viking er helt klart i det øvre sjiktet hva angår forvaltningskapital, og selskapet slo også klart gjennomsnittet av de mindre selskapene.

Har ikke kommentert resultatet

Halvorsen har ikke kommentert det sterke resultatet til omverdenen. Hedgefond er som regel svært tilbakeholdne med å kommentere resultatene sine for andre enn sine egne investorer, og Bloomberg har ikke lyktes i å få Viking i tale om det sterke resultatet i år.

Halvorsen kommenterte imidlertid fjorårsresultatet i forbindelse med selskapets fjerdekvartalsrapport for 2016 i januar. Viking hadde i fjor en nedgang på fire prosent i flaggskipsfondet Viking Global, 5,1 prosentpoeng under verdensindeksen (MSCI World), og det verste året siden oppstartsåret 1999. Da var han ikke tilfreds med selskapets resultater:

«Vi er meget misfornøyd med disse resultatene, som havnet bak våre forventninger på både en absolutt og en relativ basis», skrev han i et brev til klientene, som det amerikanske Insitutional Investor's Alpha Magazine fikk tilgang til.(Vilkår)

Se trailer: «Den andre siden av håpet»
Se trailer: «Den andre siden av håpet»
01:40
Publisert: