DN Investor meldte onsdag morgen at den nederlandske storbanken ING bekrefter å være under etterforskning i en korrupsjonssak

Nå knyttes saken til det delvis Telenor-eide mobilselskapet Vimpelcom. 

– Målet for etterforskningen er, blant annet, uvanlige utbetalinger fra Vimpelcom til et selskap eid av en usbekisk myndighetsperson, sier Marieke van der Molen, talsperson for det nederlandske påtalemakten for finanskrim, ifølge Reuters

ING etterforskes for å ha unnlatt å melde fra om disse transaksjonene. 

– Banken mistenkes for å ha unnlatt å melde om, eller å unnlate å tidsnok melde fra om, ureglementerte transaksjoner, sier van der Molen. 

ING-aksjen er onsdag ned nesten fire prosent på Amsterdam-børsen. 

Vil ikke kommentere

ING bekrefter at den er under etterforskning, men vil ikke kommentere saken. Banken opplyser at utfallet av etterforskningen kan føre til at den må betale betydelige bøter. 

ING opplyser at også amerikanske myndigheter har bedt om informasjon. 

Trøblete eierskap

Telenor eier 23,7 prosent av aksjene i Vimpelcom, men har i lang tid ønsket å kvitte seg med sin eierandel i selskapet.  

Vimpelcom har erkjent at selskapet har betalt store beløp i bestikkelser til presidentdatteren Gulnara Karimova for å få innpass i mobilmarkedet i Usbekistan. Selskapet vedtok i et forlik en bot på 795 millioner dollar, tilsvarende 6,8 milliarder kroner, til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Telenor har siden slutten av 1990-tallet vært aksjonær i selskapet. Da Sigve Brekke ble konsernsjef i Telenor sommeren 2015 annonserte han at hele Vimpelcom-posten var til salgs.

En stor del av utbetalingene via ING

Reuters melder at ifølge amerikansk påtalemyndighet skal det ha blitt betalt hele 800 millioner dollar (6.768 millioner kroner) i bestikkelser til skallselskaper i Usbekistan. Dagens Næringsliv har vist at disse skallselskapene knyttes til Gulnara Karimova, datteren til den nå avdøde president Islam Karimov.

Ifølge de amerikanske rettsdokumentene skal 184 millioner dollar (1556 millioner kroner) av disse utbetalingene være gjort via ING Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Fulgte neon-drømmen i Texas: – Nå har han noen av verdens største stjerner som kunder
Jeg har drømt om å bli kunstner siden jeg var liten gutt, forteller Todd Sanders. Tilfeldigheter brakte ham til Austin, og byens sjel inspirerte han til å følge drømmen.
03:55
Publisert: