Onsdag var det Nordea Norges-sjef Snorre Storsets tur til å ikle seg hettegenseren med Vipps-logo, for å fortelle at Nordea velger å droppe partneravtalen de har hatt med Mobilepay til fordel for Vipps.
Kort tid etter den felles pressekonferansen med Storset og Vipps-sjef Rune Garborg hos Nordea, kom meldingen fra Danske Bank-eide, Mobilepay om at de legger ned i Norge.
– Det er ikke noe vi kokte sammen i går formiddag. Vi har diskutert dette en god stund. Vi har også informert noen av våre største bedriftskunder på forhånd, sier kommunikasjonssjef Stian Arnesen.
« Dette er en fiasko»
I realiteten begynte diskusjonen allerede da 106 sparebanker valgte å gå til DNB og Vipps fremfor Danske Banks Mobilepay i februar i år. Da satt Mobilepay igjen med Nordea og Gjensidige som samarbeidsbanker.
Nordeas kunder har ikke vist seg å sette pris på Mobilepay-avtalen. Kun 3000 av Nordeas kunder har lastet ned Mobilepay, mens over 200.000 av kundene har lastet ned Vipps.
– Dette er en fiasko, sier professor Tor W. Andreassen ved Senter for tjenesteinnovasjon på NHH i en kommentar til det lave antallet Mobilepay-kunder i Nordea.
Og legger til:
– Dette illustrerer betydningen av å være først ute i markedet. Vipps tok nordmenn med storm og har spredt seg som en vill gressbrann. Det har vært umulig for Mobilepay å komme inn i etterkant og få et godt fotfeste. Det gjelder uansett hvor god deres løsning måtte være, sier Andreassen. Han sier Mobilepay skal ha for at de prøvde seg i Norge.
– Men de kom for sent. Vipps var allerede «de facto» standard i Norge, akkurat som Mobilepay er det i Danmark og Swish-appen i Sverige, sier han.
Vil samarbeide med Vipps
Nå velger Danske Bank å legge ned Mobilepay i Norge, og har allerede startet en dialog med Vipps om en distribusjonsavtale.
– Dialogen med Vipps om en distribusjonsavtale i Norge har pågått en god stund, ifølge Arnesen.
– Hva gjør dere med de kundene som bruker Mobilepay?
– Vi sletter jo ikke Mobilpay fra app-store i kveld. Det går nok ut i første kvartal neste år før alt er avviklet, sier Arnesen. Han sier de skal avvikle så skånsomt som mulig for kundene.
En av kundene som har fått vite noe i forkant av onsdagens melding, er Reitan-familien. Mobilepay plasserte ut sine mobilbetalingsterminaler i Rema 1000 allerede tidlig i 2016.
– Vi har informert Reitan-gruppen på forhånd. De hadde forståelse for beslutningen. De er flinke forretningsfolk som ser hvordan et marked utvikler seg, sier Arnesen.
Kun en igjen
Ved inngangen til året var det tre konkurrenter på mobile betalingsløsninger i Norge; Vipps, Mobilepay og Mcash. Nå er det kun én igjen. 300.000 nordmenn har lastet ned Mobilepay, mot 2,6 millioner nordmenn på Vipps.
– Målet er 3,5 millioner kunder neste år, og at vi skal bli like store som Facebook i Norge på sikt, sa Vipps-sjef Rune Garborg på onsdagens pressekonferanse med Nordea.
I motsetning til de 106 sparebankene som gikk inn i Vipps tidligere i år, går ikke Nordea inn på eiersiden i Vipps.
– Eierskap er en annen sak. Det vi inngår nå er en partnerskapsavtale, sier Storset.
Ifølge NHH-professor Andreassen er ikke nødvendigvis eierandel det viktigste.
– Slaget vil stå om transaksjonsdata i fremtiden. Hvis Nordea har tilgang til dette, så er det ikke sikkert de ønsker å bli med som medeier, sier Andreassen.
Ifølge DNB har Nordea sikret seg denne retten.
Styrket i kampen mot Facebook
Vipps-sjef Rune Garborg er glad for å få flere banker med på laget, og sier de vil utvikle løsninger sammen med Nordea særlig rettet mot bedriftsmarkedet. Garborg sier den store testen uansett først kommer når andre aktører kommer med konkurrerende løsninger da det norske markedet åpnes for andre aktører på betalingsløsninger neste år.
Stian Arnesen i Danske Bank håper en eventuell distribusjonsavtale med Vipps vil bidra til at de står styrket i denne konkurransen.
– Selv om Vipps er store i Norge, og vi er store i Danmark, så kommer Facebook, Apple og Samsung med sine betalingsløsninger etter nyttår. Da trenger vi å stå sammen, sier Arnesen. (Vilkår)