Fredag formiddag tikket en nyhet inn på mobilen til Vipps-sjef Rune Garborg om at fusjonen av Vipps med teknologiselskapene Bankaxept og BankID er godkjent av Konkurransetilsynet.
– Jeg ble selvfølgelig veldig glad, utbryter Garborg like etterpå.
– Vi var optimister på forhånd, men dette har vært en viktig avklaring før vi kan gå videre med planene om et mer konkurransekraftig selskap, sier han.
Vipps-sjefen legger til at det gjenstår en lignende godkjennelse fra Finanstilsynet og den er ventet mot slutten av mai. Etter det DN forstår, har det vært størst spenning i bankmiljøet knyttet til Konkurransetilsynets vedtak, og et negativt svar kunne ha satt fusjonen på vent til over sommeren.
– Vi må avvente Finanstilsynet før fusjonen blir gjennomført, men nå kan vi jobbe mer konkret med å få på plass en ny organisasjon og et lederteam som skal definere de første prioriteringene til det nye selskapet, sier Garborg.
Mobilbetaling på vent
Før sommeren kan «nye» Vipps være samlet under ett tak og en del av planen handler om å møte konkurransen fra store aktører i utlandet så tidlig som mulig. I Danmark har Apple Pay allerede i fjor lansert en egen tjeneste for mobilbetaling i butikk i fjor.
Én grunn til sammenslåing av Vipps, Bankaxept og BankID er nettopp å samle teknologien som trengs for en rask og best mulig tjeneste for blant annet mobilbetaling.
– Vi forventer at både Apple Pay og andre aktører vil være interessert i det norske markedet, sier Garborg.
Allerede tidlig i 2017 snakket Vipps om planene for å lansere mobilbetaling i butikk. Enkelt forklart var planen at kundene kunne stå i kassen og betale ved å sveipe en telefon over terminalen – og det skulle fungere også hvis telefonen var i hvilemodus.
Garborg sa i fjor at teknologien forhåpentlig kom ut i butikkene i andre halvår 2017.
I dag sier han:
– Vi må bare erkjenne at løsningene for mobilbetaling i butikk ikke er enkle nok for brukeren. Våre tester viser at brukere fortsatt synes bankkort med en «chip» er enklere.
– Når kan dere lansere Vipps på terminalene i butikken?
– Planen er å få det er klart i løpet av 2018, sier Garborg.
I første omgang har Vipps planer for å lansere andre produkter som skal øke bruken av Vipps, blant annet ved å gjøre det enklere å betale regninger gjennom appen og få til en bedre løsning for vanlige folks netthandel.
– Nå får vi snart samlet et sterkere miljø rundt teknologi som griper i hverandre på mange områder, sier Garborg.
Drøyde to måneder
Konkurransedirektør Lars Sørgård i Konkurransetilsynet sier det var viktig at det fusjonerte selskapet forpliktet seg til å gi konkurrerende betalingsløsninger tilgang til BankID og Bankaxept.
Underveis ble en avgjørelse utsatt i to måneder.
– Det har vært en omfattende og krevende sak. Vi har vært bekymret for at en fusjon ville skape problemer for andre aktører som vil inn i betalingsmarkedet, og det har handlet særlig om tilgang til teknologien i Bankaxept og BankID, sier Sørgård.
Vipps foreslo syv avhjelpende tiltak:
- Fire tiltak handlet om å sikre tilgang til BankID også for tredjeparts betalingsløsninger, det vil si aktører som ikke er knyttet til eierbankene.
- To tiltak var å gi tilgang til virtuelle Bankaxept-kort også til tredjeparts betalingsløsninger.
- Ett tiltak var å gi tilgang til produkter i «nye» Vipps også delt opp som separate produkter.
Disse tiltakene er forpliktende om fusjonen blir endelig godkjent.(Vilkår)